Exclusiv. Naționalism în epoca globalismului. Nunta lui Simion, cuiul lui Pepelea pentru progresiști. Video
- Andreea Vlad
- 4 septembrie 2022, 12:12
Despre nunta lui Simion, sondaje, ratingul TV, populism şi manevre electorale. Cine strâmbă din nas şi cine înţelege cum arată România profundă. unde sunt extremiştii şi cum arată clasamentul partidelor în intenţiile de vot. Cât contează notorietatea în politică, „testul stâlpului”. Trei jurnalişti, un sociolog au discutat, într-un podcast fără menajamente, despre ce mai înseamnă naționalismul în plină eră a globalismului și progresismului.
Pornind de la studiul de caz al nunții lui George Simion, prezentată de liderul AUR ca un model de patriotism și iubire a tradițiilor românești, Robert Turcescu și invitații săi în podcastul EVZ Play au analizat termenul de naționalism în secolul 21, așa cum este înțeles de români în cele mai diferite contexte. Cea mai delicată asociere este cea susținută de progresiști, care au criticat intens evenimentul ca fiind propagandă, PR politic sau kitsch.
Curea: Sentimentul naționalist e scos la tarabă
Jurnalistul Mirel Curea a criticat fără ezitare modul în care mulți politicieni sau persoane publice folosesc un eveniment privat sau de maximă intensitate personală, cu scopul clar de a-și asigura capital electoral și de a plusa la capitolul imagine. „Sentimentul naționalist e scos la tarabă. (...) Trăirile unui individ sunt de maximă prețiozitate. E dezgustător să le folosești", a afirmat Mirel Curea în studioul EVS-Capital.
În opinia jurnalistului EVZ, prezența IPS Teodosie, care a cununat mirii, intră tot la categoria deturnării unor valori personale, chiar o taină cum e cununia, în favoarea publicității. „Sentimentul național și sentimentul religios e altceva decât cheful de a auzi Metallica. Speculezi politic nevoia tefeliștilor de a asculta rock", a completat Mirel Curea.
Jurnalistului EVZ i-a dat replica sociologul Mirel Palada, care consideră că în cazul nunții lui Simion, e vorba de „o instrumentalizare politică a unei emoții. Naționalismul e despre politică", a subliniat expertul.
A fost sau n-a fost kitsch?
„Dar când depun coroane la mormintele eroilor nu e un moment politic? Vine popa, sfințește, ăia se ănchiî în fața camerelor de luat vederi", a replicat Robert Turcescu.
Prezent la nuntă ca invitat, Turcescu a precizat că evenimentul a fost foarte elegant, mult peste nunțile kitsch ale altor personalități politice, și nu a făcut propagandă, nici naționalistă și cu atât mai puțin legionară, cum s-a speculat în mediile progresiste. „A fost o splendoare de ii românești", a amintit moderatorul podcastului, care a fost impresionat și de concertul naistului Nicolae Voiculeț.
Palada: De ce nu ne revoltă sentimentul globalist? Untold-ul e monetizat politic
Sociologul Mirel Palada a ridicat problema că naționalismul ar trebui să se refere și la suveranism, dând ca exemplu negativ modul suspect în care statul a privatizat termocentrala Mintia, pe un preț care înseamnă jumătate din valoarea retehnologizării realizate la unul din punctele cheie ale industriei de energie.
„De ce nu ne revoltă sentimentul globalist? Untold-ul e monetizat politic (...) E o instrumentalizare politică a unei emoții. Naționalismul e despre politică (...) Când vinzi Mintia ai dreptul să folosești coada de topor naționalistă?", a întrebat vehement sociologul.
Pe de altă parte, jurnalistul de televiziune Victor Ciutacu, prezent de asemenea la nunta lui Simion, a ținut să precizeze că naționalismul are un sens diferit pentru fiecare, ceea ce explică întrucâtva veșnicele dileme care se nasc în spațiul public în jurul felului concret în care se manifestă acesta. Spre exemplu, a afirmat Ciutacu, deși multă lume îl contestă pe IPS Teodosie, considerând că vulgarizează discursul ortodox, prelatului din Constanța îi datorează faptul că s-a apropiat de ortodoxie, deși nu avea vreo preocupare în acest sens, a mărturisit vedeta România TV.
Emisiunea integrală: