Carnea de pui a devenit unul dintre preparatele nelipsite de pe mesele românilor. Gospodinele au început să folosească acest tip de carne în tot mai multe rețete alături de legume, brânză sau oricare alte variante. Unele gospodine se plâng că nu știu care este procesul corect de gătire.
Pieptul și aripile au o carne mai albă, mai slabă și moale față de restul puiului. Acest lucru înseamnă că se gătesc mai repede. Este important de precizat că puiul este o carna slabă, ceea ce înseamnî că se va usca în timpul procesului de gătire, iar ziua următoare carnea ar putea să fie destul de ațoasă.
Ciocănelele și pulpele au o carne rozalie și mai grasă. Aceste părți conțin cu aproximativ trei grame în plus de grăsime față de pieptul de pui și aripile, la fiecare 100 de grame. Acesta este unul dintre motivele care fac pulpele să fie mai gustoase. Ele au un gust deosebit și pentru că sunt făcute din mușchi și conțin fibre mai tari. Acest lucru înseamnă că trebuie gătite la o temperatură mai ridicată.
Cât timp se gătește carnea de pui la cuptor
Cel mai mulți bucătari spun că cea mai potrivită temperatură pentru prepararea cărnii de pui este de 165-170 de grade Celsius. Persoanele care folosesc un termomentru pentru friptură pot să verifice fără probleme această temperatură. Este important ca cuptorul să fie încălzit înainte de a pune carnea de pui să se gătească pentru a avea în final un preparat suculent, potrivit Libertatea pentru femei. Timpul pe care fiecare bucată de pui trebuie să îl petreacă în cuptor:
- Puiul întreg – 170°C – timp de 20 – 25 de minute pentru fiecare 450 gr de carne,
- Pieptul de pui fără os și piele – 170°C; 20 – 30 de minute la cuptor,
- Pieptul de pui cu os și piele – 170°C; 30 – 45 de minute la cuptor,
- Pulpe întregi de pui – 170°C; 40 – 50 de minute la cuptor,
- Copănele de pui – 170°C; 35 – 45 de minute la cuptor,
- Aripioare de pui – 170°C; 30 – 40 de minute la cuptor.