Cât timp este recomandat să fierbem ouăle pentru a fi moi sau tari. Regulile simple pe care trebuie să le urmezi

Cât timp este recomandat să fierbem ouăle pentru a fi moi sau tari. Regulile simple pe care trebuie să le urmezi

Mulți români aleg ca la micul dejun să mănânce două fierte alături de o cafea sau un ceai, dar ei nu acordă mare atenție timpului de fierbere. Dacă vrei un ou fiert moale sau unul tare trebuie să respecție o serie de reguli.

Ouăle fierte sunt perfecte pentru micul dejun, dar mulți români uită de ele pe aragaz, iar rezultatul final nu este pe placul lor. Ouăle care stau prea mult la fiert ar putea să nu mai fie la fel de gustoase. Trebuie să urmezi câteva reguli simple atunci când vrei să fierbi ou. În primul rând, acestea trebuie adăugate în apă rece și nu în cea clocotită. Dacă oule sunt puse în apa fiartă, riști să se crape sau să se fiarbă neuniform.

Este important să nu pui foarte multe ouă în vasul în care le fierbi, iar ele trebuie să fie acoperite de cel puțin doi centimetri de apă. În plus, poți adăuga o lingură de oțet sau una de bicarbonat de sodiu în apa în care fierb ouăle pentru ca albușul să nu se împrăștie în cazul în care se crapă coaja. Acest truc te va ajuta și atunci când vrei să descojești ouăle.

În plus, focul trebuie să fie mare până când apa ajunge la punctul de fierbere. Ulterior, trebuie să dai focul la minimu. În plus, pentru a descoji foarte ușor ouăle trebuie să le treci prin apă rece sau prin apă cu gheață imediat după ce ai oprit focul. Un alt truc util este să înțepi fundul oului cu un ac înainte de-al pune în apă pentru ca acesta să se descojească mai ușor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât timp trebuie lăsate ouăle să fiarbă

Ouăle trebuie lăsate la fiert în funcție de consistența pe care ți-o dorești. În cazul în care vrei ca gălbenușul să fie moale, acesta trebuie să fiarbă mai puțin, iar dacă vrei un ou fiert tare, acesta va sta mai mult pe aragaz. Este important de precizat că timpul de fierbere începe atunci când apa a ajuns la temperatura de 100 de grade Celsius, informează Cookinglight.com.

Timpul de fierbere al ouălor în funcție de consistență este următorul:

  • ouă cu gălbenuș semi-moale - patru minute,
  • ouă cu gălbenuș moale - șase minute,
  • ouă cu gălbenuș tare, dar un pic cremos - opt minute,
  • ouă cu gălbenuș tare - 10 minute,
  • ouă cu gălbenuș foarte tare - 12 până la 15 minute.