Cum să fierbi perfect ouăle. Ponturi de la trei experți în alimentație

Cum să fierbi perfect ouăle. Ponturi de la trei experți în alimentație Sursa: Arhiva EVZ

Chiar dacă pare un proces simplu, fierberea unui ou poate fi dificilă, deoarece adesea ele se sparg sau nu ajung la consistența dorită. Pentru a ajuta în această privință, un specialist în alimentație, un bucătar și un fermier au dezvăluit secretele pentru a fierbe un ou fără a-l sparge și pentru a-l curăța astfel încât să rămână perfect.

Există mai multe variante pentru a pregăti oul fiert în mod ideal. Respectând indicațiile, poți obține un ou perfect, care nu se sparge și care se curăță perfect. Important de știut e că dacă vrem să le curățăm cât mai ușor trebuie să adăugăm un strop de oțet în apa care fierbe.

Pune oul în apă rece

Potrivit explicațiilor oferite de Dr. Ken Ng, lector superior în chimia alimentară la Universitatea din Melbourne, secretul pentru a fierbe un ou perfect este sa începi cu apa rece și apoi să aduci oul la punctul de fierbere. Când apa începe să fiarbă, focul trebuie oprit și oala acoperită cu un capac, timp de aproximativ șase minute pentru un ou fiert moale sau nouă minute pentru un ou fiert tare.

El explică că proteinele din albușul de ou, care în mare parte constau din albumină și globulină, sunt foarte sensibile la denaturare și se transformă într-un gel atunci când sunt expuse la căldură.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Așa că albușul de ou își schimbă culoarea de la un alb lipicios translucid... la ceva care este dur, solid și opac. Dacă îl pui la o temperatură ridicată, în loc să pornești de la o temperatură joasă, albușul se denaturează prea repede... Va ajunge foarte tare, cauciucat”, a explicat acesta. După ce sunt fierbe, puneți-le în apă rece, pentru a opri procesul de fierbere.

Puneți oul într-o oală mare, cu apă clocotită

Bucătarii au însă altă metodă pentru a fierbe un ou perfect. Ben Shewry, bucătar la unul dintre cele mai bune restaurante din lume, spune că tehnica lui este de a aduce la fierbere apa dintr-o oală mare, apoi, folosind o lingură ouăle se coboară ușor. El aduce apa la punctul de fierbere „controlat”.

Dacă fierbe ca nebuna, va împinge ouăle și poate sparge coaja. Dimensiunea recipientului de fierbere contează pentru a determina cât timp au fiert ouăle la o temperatură constantă.

Pentru mine, un ou fiert moale durează în jur de șapte minute, ceea ce este puțin mai mult decât la majoritatea oamenilor”, spune bucătarul.

Dimensiunea oului determină timpul de fierbere

Kathrin Resma, fermier, este de părere că timpul de fierbere este determinat de mărimea oului. El spune că atunci când le cumperi din magazin trebuie să te uiți dacă cutia cu zece ouă cântărește 700 de grame. Ouăle de dimensiuni mai mari au nevoie de „puțin mai mult timp... șase și jumătate până la șapte minute”. El a menționat că este de acord cu metoda folosită de bucătar, potrivit The Guardian.