Cât de obosiți sunt românii. Numai bancher să nu fii

Cât de obosiți sunt românii. Numai bancher să nu fii

Nouă din zece români din mediul urban se plâng de oboseală, dar doar 39% dintre ei au apelat la medic pentru această problemă.

Dacă vorbim de simptomele oboselii, românii pun pe primul loc slăbiciunea fizică, extenuarea (49%), urmate de nervozitate (47%) și lipsa răbdării (44%), arată Studiul "Barometrul oboselii", realizat de firma de cercetare iSense Solutions pentru Mylan România la finalul anului trecut. Printre tipurile de oboseli (astenii) cel mai frecvent întâlnite se remarcă oboseala funcțională. Aceasta este forma de oboseală care nu se ameliorează după o perioadă adecvată de odihnă sau repaus, este persistentă, dar nu durează mai mult de șase luni consecutive. Ea se resimte sub diferite aspecte, afectând sfera psihică, cea fizică, cea intelectuală și cea motivațională.

Conform "Barometrului oboselii", unul din trei dintre românii din mediul urban cu vârsta între 18-55 ani a considerat că suferă de oboseală funcțională. Extrapolat la populația României, acest lucru înseamnă că aproape 2 milioane persoane suferă de oboseală funcțională. Printre cei care o resimt cel mai mult se numără angajații cu studii superioare (37%) și liber profesioniștii (30%). “Trăim într-o perioadă cu multe provocări care generează suprasolicitare și stres. Frecvent răspundem sarcinilor pe care le avem de făcut și suprasolicitării, punând și mai multă presiune pe noi să le facem. Din punct de vedere psihologic, oboseala funcțională are ca efect irascibilitate, nervozitate, lipsa răbdării. Acestea afectează modul în care noi ne simțim zi de zi și modul în care ne comportăm în relația cu persoanele dragi (copilul, partenerul) sau în relațiile de muncă. Având în vedere impactul ei asupra calității vieții noastre, este important să nu neglijăm oboseala, să nu îi minimizăm efectele, să o luăm în serios și să o tratăm”, a spus Bogdana Bursuc, psiholog. Potrivit "Barometrului”, cei care lucrează în domeniul financiar, adică au funcții de bancheri, auditori și contabili, sunt "campioni" la oboseală – 98% dintre cei incluși în studiu au declarat că suferă de ea și 42% au identificat forma de oboseală funcțională/sindrom astenic. Aceasta le afectează diferit activitățile cotidiene: cei mai mulți nu mai au dorința de a face lucruri sau activități. Simptomul oboselii cel mai des întâlnit la această categorie profesională în România este slăbiciunea fizică.

Ne puteți urmări și pe Google News