Cât de nocive ar fi chipsurile, potrivit unui cercetător britanic
- Raluca Dan
- 11 martie 2025, 12:17

Vedeta TV Dragoş Pătraru susține că anumite tipuri de chipsuri sunt nocive și au un impact negativ asupra sănătății. De asemenea, el susține că unele branduri conțin mai puține substanțe dăunătoare pentru organismul uman.
Cât de periculoase sunt chipsurile din comerț
Dragoș Pătraru a vorbit despre ingredientele din chipsurile din comerț. El a citat opiniile unui expert britanic în domeniul sănătății, care susține că a consuma astfel de produse are mari riscuri.
Vedeta TV a afirmat că, în Regatul Unit, se consumau anual 6 miliarde de pungi de chipsuri, ceea ce reprezenta aproximativ 100 de pungi pe cap de locuitor pe an. El spune că, pe lângă ulei, aceste produse conțin și cantități mari de sare, zahăr, grăsimi și alte ingrediente.
„Dacă mănânci zilnic o pungă cu chipsuri e ca și când ai bea anual 5 litri de ulei și nu se referea la ulei de măsline extravirgin. La acea vreme, unul din trei copii englezi consuma zilnic o pungă de chipsuri. Britanicii consumau 6 miliarde de pungi de chipsuri pe an, altfel spus, 100 de pungi pe om pe an. Însă nu e vorba doar despre ulei, ci și despre sare, zahăr, grăsimi și alte minuni”, a declarat el în emisiunea sa.
„Cu cât senzația e mai puternică, cu atât ne dorim mai mult s-o repetăm”
Acesta a detaliat modul în care industria alimentară se bazează pe un principiu simplu: consumul unui produs sărat și crocant provoacă o reacție de intensificare a gustului. Când se adaugă și grăsimi, această experiență devine extrem de atractivă, stimulând nervul trigemen, care are atât funcții motorii, cât și senzoriale.
„Se consumau un cantități mici, greu cuantificabile. Industria a mers pe un principiu foarte simplu atunci când bagi ceva sărat, și crocant în gură, intervine o explozie de arome. Dacă adaugi și grăsimi, se ajunge la ceva ce în engleză se numește „mouthful”.
O senzație irezistibilă, care datorează acțiunii nervului trigemen, un nerv extrem de complex cu acțiune motorie și senzorială. Așadar, cu cât senzația e mai puternică, cu atât ne dorim mai mult s-o repetăm”, a susținut acesta.
Cele mai sănătoase chipsuri
Vedeta TV spune că a evaluat mai multe branduri populare de chipsuri și a ajuns la concluzia că chipsurile Loto ar fi cele mai puțin dăunătoare, fiind realizate dintr-un amestec simplu de cartofi, ulei și sare.
De asemenea, o altă alternativă sănătoasă ar fi chipsurile făcute în casă. Folosind cartofi, condimente naturale și uleiuri de calitate, putem obține un bol de chipsuri sănătoase.