Cel mai sănătos ulei pentru prăjit. Nimeni nu se aștepta la asta

Cel mai sănătos ulei pentru prăjit. Nimeni nu se aștepta la astaUlei. Sursa foto: Dreamstime.com

Doctorul Adrian Copcea a spus că cel mai sănătos ulei de floarea soarelui pentru prăjit este „high oleic”. Acesta are un conținut ridicat de acid oleic, un tip de acid gras mononesaturat care îi conferă o stabilitate mai mare la temperaturi ridicate. Acidul oleic contribuie la un punct de fumegare mai înalt, ceea ce înseamnă că uleiul poate rezista la temperaturi mai mari fără a se descompune în compuși toxici, potrivit Cancan.

Cel mai sănătos ulei de floarea soarelui

Uleiul „high oleic” are o rezistență superioară la oxidare și râncezire. Oxidarea uleiului, care apare atunci când uleiul este expus la căldură, lumină și aer, poate duce la formarea de substanțe dăunătoare pentru sănătate. Acest ulei este mai puțin susceptibil la deteriorare și este foarte bun pentru prăjit.

Ulei

Sursa: Arhiva EVZ

Ce spune doctorul Adrian Copcea

„Sunt disponibile în România uleiuri pe piaţă care au pe etichetă menţiunea “high oleic”, adică: “cu conţinut ridicat de acid oleic”. Ce înseamnă această menţiune şi ce legătură are cu prăjitul?Legătura generală a unui ulei cu fenomenul prăjirii e dublă: pe de o parte pozitivă gustativ, pe de altă parte -eventual – riscantă nutriţional.

ulei floare soarelui.

Sursa: Facebook

Riscurile sunt de două naturi, una simplă şi binecunoscută: uleiurile sunt foarte dense caloric, au, din toate alimentele şi ingredientele, cea mai mare cantitate de calorii pe gram. Cealaltă e cea la care face referire postarea: modificările pe care le suferă în timpul încălzirii sau stocării. Două sunt cele mai importante: punctul de fumegare şi rezistenţa la oxidare.”, a precizat în mediul online Dr. Adrian Copcea.

Acest ulei poate fi folosit pentru prăjiri repetate

În timpul prăjirii, uleiul de floarea-soarelui „high oleic” nu doar că reduce riscul de formare a compușilor nocivi, dar își menține și mai bine calitățile nutritive. Acest ulei poate fi folosit pentru prăjiri repetate fără a compromite siguranța alimentelor.

Doctorul a reamintit că uleiul trebuie depozitat într-un loc întunecat și răcoros pentru a preveni oxidarea prematură și nu trebuie refolosit. Este recomandat să nu se depășească punctul de fumegare al uleiului pentru a evita formarea substanțelor toxice.

Ne puteți urmări și pe Google News