Cât a ajuns să coste un kilogram de brânză. Carburanții și lipsa forței de muncă au dus la creșterea prețurilor

Cât a ajuns să coste un kilogram de brânză. Carburanții și lipsa forței de muncă au dus la creșterea prețurilor Cum puteți păstra brânza proaspătă mai mult timp. Sfaturi simple și utile. Sursa: Arhiva EVZ

Prețurile la lapte și brânza au crescut cu 20% față de anul trecut. Producătorii spun că se poate și mai rău din cauza crizei energetice și scumpirea carburanților. În ultimele luni, brânza a devenit un lux pentru mulți români.

În prezent, un kilogram de brânză de oaie costă între 35-40 de lei. Aceeași cantitate costa 30 lei anul trecut. Producătorii spun că de vină este creșterea prețului la carburant și utilități. De asemenea, costurile de producție stau la baza scumpirii lactatelor.

„Este din ce în ce mai greu, dar nu avem ce face. Avem animale de peste 25 de ani. Prețurile s-au majorat cumplit în ultimele luni. Am consumat furaje până aproape de 1 mai, ciobanul costă 20 de milioane, plus mâncare. Noi rămânem cu foarte puțin după toate aceste cheltuieli. Nici să vinzi toate animale nu ai cum, pentru că nu vom mai supraviețui!”, a mărturisit un producător care vinde brânză în Piața Orizont din Călărași.

Profit minim pentru producători

Din vânzare, producătorii susțin că profitul este aproape inexistent. Ioana Rainea are 80 de ani și vine la piață pentru a comercializa brânza și laptele pe care le produce într-o mică afacere de familie. Ea a povestit că: "Este din ce în ce mai greu. Cred că până la toamnă dăm faliment. Este muncă foarte multă, cheltuieli mari și profit aproape deloc. Nu mai spun de clienți. Îi numeri pe degete în piață. Norocul nostru este că vindem și de acasă, altfel nu știu ce ne-am fi făcut", informează Adevărul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Producătoarea a mai precizat că: "O mare problemă o întâmpinăm și în găsirea lucrătorilor în fermă. Nu găsești oameni, pur și simplu nu vor să vină să muncească. Fiica mea și ginerele se ocupă de tot, dar efortul este prea mare. Plătim cu sănătatea în fiecare clipă. Ne tot gândim să renunțăm, să vindem toate animalele și stăm liniștiți”.

Cât costă produsele lactate în 2022

Un kilogram de brânză de oaie, veche, se vinde la Piața Orizont cu 35 lei. Brânza proaspătă și scursă costă 29 de lei. Laptele dulce de vacă se comercializează cu 3,5 lei/l, iar iaurtul cu 9 lei sticla de doi litri, urda costă 20 lei, iar pastrama se vinde cu 30 lei.

Ioana Rainea spune că de anul trecut vânzările sunt tot mai slabe.   „Oamenii nu mai au bani pentru nimic. S-au scumpit toate în lanț. Își mai permit brânză naturală, acum când piața este invadată de produse false? Oamenii se bucură că plătesc mai puțin, dar nu știu că asta e boală curată. La noi brânza se face după rețetă tradițională: cu cheag preparat de noi din stomac de miel. Așa ne-am obișnuit de peste 30 de ani, așa lucrăm în continuare. Folosim doar laptele din propria fermă, lapte nepasteurizat pentru gust adevărat! Nu folosim clorură de calciu sau alte E-uri”.

Cum poate fi recunoscută brânza adevărată

Producătoarea spune că brânza naturală se cunoaște după miros și culoare, nici nu este nevoie să o guști.  „O brânză făcută din grăsimi vegetale va fi mai albă decât una obținută numai din lapte. De asemenea, textura este diferită de la un tip de brânză la altul. Brânza din grăsimi vegetale este mai compactă şi mai moale, pe când cea din lapte este mai aerată”, a explicat Ioana Rainea.

În ultima perioadă, alimentele de bază s-au scumpit de la o lună la alta. Astfel, românii sunt nevoiți să scoată tot mai mulți bani din buzunar pentru mâncare. Cartofii se află în topul scumpirilor, dar și pentru produsele autohtone românii plătesc mai mult.

Față de anul trecut, costul unei recolte s-a dublat, iar mulți dintre fermieri spun că nu au piață de desfacere. Datele arată că puterea de cumpărare a scăzut cu 50% în ultimul an, iar unii români sunt nevoiți să se limiteze la strictul necesar.