Castraveți covăsâți, acriți la soare. Secretul murăturilor de vară

Castraveți covăsâți, acriți la soare. Secretul murăturilor de vară

Rețeta de castraveți acriți la soare este una simplă, care murează fructele în doar câteva zile. Pentru prepararea lor ai nevoie de puține ingrediente, însă sunt descriși ca cele mai bune murături de vară. Acriți la soare, castraveții vor rămâne crocanți în interior, dar foarte aromați.

Castraveții acriți la soare sunt murăturile verii, pe care gospodinele le fac an de an. Ei merg perfect alături de friptură, șnițele sau chiftele. Nu aveți nevoie de multe ingrediente pentru a prepara această rețetă, însă există unele secrete, pe care doar bucătarii cu experiență le cunosc.

Castraveții acriți la soare se murează în maxim cinci zile. Pentru a avea cei mai buni castraveți acriți la soare, importantă este fermentația. Pâinea joacă un rol important, prevenind bâhlirea fructelor.

Rețeta de castraveți acriți la soare

Ingrediente necesare pentru un borcan de trei litri:

  • 1,5 kg castraveti de gradina
  • 5-6 catei de usturoi mari (taiati in 2)
  • cateva ramurele de cimbru uscat
  • cateva ramurele de marar uscat (tije)
  • optional - un ardei iute

Pentru saramură aveți nevoie de un litru jumătate de apă și aproximativ 40 de grade de sare. În plus, pentru a preveni bâhlirea, ai nevoie și de o felie de pâine.

Mod de preparare:

1. Curățați usturoiul și tăiați fiecare cățel în două sau trei bucăți.

2. Spălați cimbrul și mărarul și puneți-le la îndemână.

3. Spălați castraveții și îndepărtați florile uscate de la capete. Lăsații la scurs, iar apoi îi crestați în cruce la capete, pentru a grăbi procesul de murare. Dacă castraveții sunt mai mici, îi puteți crăpa în două, dar să nu îi desicați de tot.

4. Așezați pe fundul borcanului jumătate din ramurile de mărar și cimbru, făcute coroniță. Peste ele așezați castraveții în picioare, pe două straturi. Îndesații bine, iar printre ei puneți bucăți de usturoi și, opțional ardei iute.

5. Odată aranjați castraveții în borcan, îi fixați bine cu bețele de mărar și cimbru păstrate, puse în cruce. Pentru a evita bâhlirea lor, puneți deasupra felia de pâine. Aceasta se scoate din borcan în momentul în care începe fermentarea.

6. Într-o oală puneți la fiert 1,5 litri de apă și cele 40 de grame de sare. Lăsați saramura la clocot maxim trei minute, iar apoi lăsați-o să se răcorească pentru 15 minute. Saramura trebuie să fie fierbinte, dar nu clocotită.

7. Puneți borcanul cu castraveți pe ceva metalic, iar apoi turnați saramura fierbinte peste. Metalul de sub borcan are rolul de a prelua și disipa căldura și a preveni pleznirea borcanului.

8. Borcanul trebuie acoperit lejer, pentru că în momentul în care începe fermentația, lichidul se va umfla și se vor produce gaze. Acestea trebuie să aibă loc să iasă din borcan.

9. Borcanul cu castraveți se așează într-un loc cald, pe un pervaz însorit sau pe masa de pe terasă sau balcon. În maxim cinci zile veți avea castraveți murați la soare. Castraveții încep să fermenteze atunci când saramura se tulbură.

Castraveți covăsâți se servesc reci, din frigider, ca salată sau gustare. Nu este indicat ca ei să fie păstrați pentru iarnă.

Ne puteți urmări și pe Google News