Evenimentul Zilei > Social > Castelul Peleș are nevoie de reparații capitale. În interior plouă, iar construcția riscă să se prăbușească
Castelul Peleș are nevoie de reparații capitale. În interior plouă, iar construcția riscă să se prăbușească

Castelul Peleș are nevoie de reparații capitale. În interior plouă, iar construcția riscă să se prăbușească

Sunt mari probleme la Castelul Peleș, construcție care s-a deteriorat în ultimii ani și are nevoie de reparații de amploare.

Castelul Peleș se află într-o stare avansată de degradare și are nevoie de renovări ample. Ştefan Bâlici, directorul general al Institutului Naţional al Patrimoniului (INP), a vorbit despre această situație. Una dintre marile probleme este legată de acoperișul Peleșului.

Mari probleme ce țin de degradare la Castelul Peleș

„Tocmai pentru că problemele de la toate clădirile ansamblului Peleş sunt presante, am prevăzut şi o etapă de intervenţii urgente, de punere în siguranţă. Primul obiectiv vizat este chiar Castelul Peleş, cu intervenţii urgente pentru acoperişuri, unde deja deteriorările sunt accentuate de mulţi ani.

Anumite zone din învelitori sunt asigurate cu nişte plase ca să nu existe căderi de ardezie de la învelitoare. (…) Aceasta estimăm că va începe în a doua jumătate a anului”. A declarat Ștefan Bâlici. Anul viitor vor fi demarate lucrări şi pentru punerea în siguranţă şi restaurarea teraselor exterioare ale castelului. La acest moment fiind încărcată deja pe SEAP procedura de achiziţie publică pentru proiectare.

Nu se știe încă valoarea investiției

Deocamdată, pentru prima etapă, cea care a fost demarată prin încărcarea pe SEAP a procedurii de achiziţie publică, bugetul alocat este de 700.000 lei pentru proiectare şi estimarea valorii de investiţie totală pentru terase este de 12 milioane de lei. Valoarea precisă de investiţie o vom şti după ce se încheie etapa de proiectare. Deocamdată vorbim de o estimare iniţială.” A mai afirmat Ștefan Bâlici.

„Există probleme de natură geotehnică şi hidrotehnică. Toate acestea trebuie studiate în etapa de proiectare. Estimăm că în vară vom avea contractul semnat pentru proiectare. (…) Estimăm că la finalul acestui an vom avea proiectul, ceea ce înseamnă că de anul viitor se va putea începe etapa de implementare.” A mai spus directorul general al Institutului Naţional al Patrimoniului (INP).

„Un prim obiectiv de proiectare sunt terasele castelului”

„Este pentru prima dată, cred, (…) când derulăm prin programul naţional de restaurare a monumentelor proiecte dedicate Castelului Peleş. Un prim obiectiv de proiectare sunt terasele castelului care nu se află în cea mai fericită situaţie din punctul de vedere al structurii. Este un început acest program şi trebuie să aibă continuitate pentru ca finalitatea să fie un Castel Peleş aşa cum ne dorim să arate cu toţii.

Sunt probleme aici, sunt unele probleme urgente unde am încercat să intervenim exact prin programul dedicat urgenţelor, dar şi probleme de consolidare, care necesită timp. Lucrările de restaurare sunt migăloase, cu proceduri destul de complexe şi de aceea trebuie să lucrăm neîncetat”. A afirmat și Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.