Care sunt semnalele de avertizare în privința unui sociopat: „Sunt preocupați doar de obținerea celui mai bun rezultat pentru ei înșiși”
- Dosofteea Lainici
- 30 octombrie 2022, 21:56
Un sociopat este definit de Clinica Mayo ca fiind o persoană care are o tulburare de personalitate antisocială, care se caracterizează printr-o tendință de a „antagoniza, manipula sau trata pe ceilalți dur sau cu indiferență. Ei nu manifestă nicio vină sau remușcări pentru comportamentul lor”.
Temperamentul sociopaților
Sociopații sunt adesea mai impulsivi și periculoși decât psihopații, a spus David J. Lieberman, un psihoterapeut care a pregătit membri ai armatei americane, ai FBI și ai CIA. Acesta a vorbit despre cele șase semne de avertizare care te-ar putea ajuta să descoperi un sociopat.
Lieberman a spus că sociopații sunt preocupați doar de obținerea celui mai bun rezultat pentru ei înșiși, indiferent dacă alții sunt răniți pe parcurs. Ei pot justifica orice acțiuni care îi avantajează. De asemenea, rareori se simt anxioși, deoarece nu au nici un sentiment de rușine sau remușcări, a adăugat Lieberman.
Sociopații pot fi adesea exagerați atunci când încearcă să pară sinceri, a spus Lieberman. Ei folosesc expresii „absolute” precum „Nu sunt 100% vinovat” sau „Jur că nu am făcut asta niciodată”, a adăugat el. Lieberman a spus că acest lucru se datorează faptului că „nu au un sentiment real de sine, așa că se luptă să mențină impresia a ceea ce proiectează în lume. Ei poartă deja o mască”.
Tacticile sociopaților
În timp ce unii sociopați sunt impulsivi și nesăbuiți, alții sunt capabili să pară prietenoși și înțelegători. Aceste persoane sunt deosebit de periculoase. Sociopații caută să preia controlul asupra relațiilor apăsând „butoanele psihologice potrivite”, a spus Lieberman, adăugând că folosesc acest lucru pentru a distruge stabilitatea emoțională. Lieberman a spus că, la fel ca și alte tulburări de personalitate, sociopaților le place să fie imprevizibili și folosesc această imprevizibilitate pentru a obține avantaje tactice asupra ta.
Manifestările de modestie și vulnerabilitate sunt alte tactici folosite de sociopați pentru a înșela oamenii, potrivit lui Lieberman. Dacă nu te conformezi unui sociopat, ei vor trece la ofensivă și fațada lor se va prăbuși, a spus Lieberman, adăugând că aceștia te vor acuza de orice pot astfel încât să ajungi să îți pui semne de întrebare în privința a ceea ce se întâmplă, potrivit Business Insider.