Care este unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume. Toți românii îl consumă

Care este unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume. Toți românii îl consumă Spanacul, leguma care conține cel mai mult fier. Sursa: Arhiva EVZ

Spanacul este campionul legumelor verzi și conține o multitudine de vitamine și minerale. Face minuni pentru sănătate, dar poate ajuta și la eliminarea kilogramelor nedorite. Poate fi consumat sub formă de suc, salată sau mâncare gătită.

Spanacul este unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Harvard a arătat că toate legumele verzi sunt benefice pentru sănătate, dar spanacul este un adevărat depozit natural de vitamine şi minerale. Conţine săruri minerale (sulf, mangan, cupru, zinc, iod, fier, magneziu, fosfor, calciu, sodiu, potasiu), vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C), dar și acid folic, lipide, glucide și aminoacizi.

Medicii au demontat și un mit în ceea ce privește spanacul. Nu conține atât de mult fier pe cât se credea, dar are o substanţă numită saponină, care ajută organismul să îl asimileze mai bine. Din acest acest motiv este eficient în tratarea anemiei. Spanacul are efecte uimitoare pentru sănătate, dacă este consumat de două-trei ori pe săptămână. Se poate prepara în mai multe moduri: de la clasicul spanac tocat cu lapte și usturoi, la salate, garnitură la friptură sau chiar și suc.

Multiple beneficii

Se spune că spanacul previne apariția mai multor tipuri de cancer (de piele, de stomac, ovarian şi de prostată) deoarece conține flavonoizi. De asemenea, mai multe studii arată că spanacul ne menține tineri mai mult timp deoarece conține acid folic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru că are multe vitamine și minerale, spanacul întăreşte sistemul imunitar, menţine sănătatea pielii şi grăbeşte vindecarea leziunilor. De asemenea, sucul de spanac ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge și reduce riscul de ateroscleroză. Spanacul este benefic și pentru sistemul digestiv. Are un conținut mare de fibre și previne constipația.

Deși probabil nu ne așteptam, spanacul conține și foarte mult calciu și ajută la întărirea sistemului osos. El este recomandat copiilor în perioada de creştere, dar şi persoanelor vârstnice care au oasele mai fragile.

Spanacul este și o sursă importantă de vitamina A, luteină şi betacaroten. Toate acestea ajută la prevenirea deteriorării vederii, care apare odată cu înaintarea în vârstă, potrivit doctorulzilei.ro.

Ideal în diete

Spanacul este alegerea perfectă și în curele de slăbire. Pentru că este un aliment sănătos va aduce organismului tot aportul necesar de vitamine și minerale. În schimb are foarte puține calorii. Studiile au arătat că un suc de spanac consumat dimineața, poate ține locul unui mic dejun.

De asemenea, în timpul unei diete este recomandat că consumați seara o salată de spanac, la care puteți adăuga și alte legume. La masa de prânz, puteți mânca spanac ca și garnitură lângă o bucată de carne.