Care este temperatura potrivită pentru frigider și congelator în sezonul cald? Secretul pentru consumul redus de energie electrică
- Antonia Hendrik
- 2 aprilie 2023, 10:59
Frigiderul este un miracol pentru conservarea alimentelor. La temperatura potrivită frigiderul poate menține alimentele reci și sigure zile sau chiar săptămâni, încetinind dezvoltarea bacteriilor. Dar multă lume se întreabă la ce temperatură ar trebui setat frigiderul în aşa fel încât să nu consume prea multă energie electrică.
Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) recomandă să mențineți temperatura frigiderului în sezonul cald la temperaturile setate în sezonul rece. Deși tendința generală este ca primăvara și vara frigiderul să fie setat la o temperatură mai scăzută, consumând astfel mai multă energie, acest lucru nu este necesar. Alimentele din frigider se pot păstra perfect și la o temperatură mai ridicată.
Unii specialiști spun că temperatura recomandată pentru un frigider este între 1 – 4 °C, iar pentru congelator trebuie setat la -18 °C. Fiecare grad sub aceste temperaturi nu face nicio diferență în ceea ce privește cât de bine sunt conservate alimentele, dar crește consumul de energie cu aproximativ cinci procente.
Primăvara și vara, temperatura generală din frigider trebuie să fie între 4 și 5 grade
Această temperatură asigură păstrarea perfectă a produselor, cu sigura condiție ca acestea să fie depozitate corect. Temperatura din frigider variază în funcție de sertare, așa că alimentele trebuie puse la locul potrivit pentru a rezista cât mai mult. Şi chiar dacă frigiderul are o temperatură generală, aceasta diferă de la un sertar la altul.
Zona cea mai rece a frigiderului este situată în partea de jos, iar aici temperatura oscilează între 0 și 3°C. În zona de mijloc temperatura variază între 4 și 6°C. Sertarul pentru legume are o temperatură de 8 și 10°C. Iar în ușa frigiderului temperatura oscilează între 6 și 8°C.
Încă un aspect important, fiecare produs să fie depozitat la locul lui, pe sertarul corespunzător, pentru a beneficia de o temperatură potrivită, cum ar fi: în sertarele din zona de jos se depozitează carnea, peștele, fructele de mare, mezelurile, produsele proaspăt decongelate și lactatele desfăcute. În zona de mijloc și cea superioară se depozitează mâncarea gătită, produse de patiserie, fructele sau legumele fierte. În ușa frigiderului se depozitează untul, muștarul, sosurile, ouăle și băuturile.
Cum să vă păstrați frigiderul și congelatorul rece
Dacă descoperiți că temperatura frigiderului scade sau în congelator este prea cald în ciuda setărilor de temperatură ajustate, puteți face câțiva pași pentru a vă ajuta să mențineți o temperatură ideală.
1. Lăsați alimentele să se răcească înainte de a le depozita. Pentru a proteja totul în interior, lăsați alimentele să se răcească puțin (dar nu la temperatura camerei - asta va dura prea mult) înainte de a le acoperi și de a le depozita.
2. Verificați garniturile ușii. Garniturile din jurul marginii ușii frigiderului mențin temperaturile reci și cele mai calde afară. Dacă există o scurgere într-una dintre aceste garnituri, acest lucru poate face mai dificilă răcirea corectă a aparatului (și poate consuma mai multă energie electrică, sporind factura lunară de electricitate).
3. Nu mai deschide ușa atât de des. De fiecare dată când deschideți ușa frigiderului, lăsați aerul rece să iasă și aerul cald să intre. Rezistați tentației de a sta la frigider atunci când vă este foame, căutând o mâncare care să vă vindece pofta. Alege alimentele și închide ușa repede.
4.Păstrați frigiderul și congelatorul pline. Un frigider plin este un frigider fericit. Același lucru este valabil și pentru congelatorul dvs. Temperatura frigiderului poate rămâne mai rece mai mult timp și poate menține alimentele cel mai bine răcite dacă rafturile și sertarele sunt în mare parte pline.
Doar asigurați-vă că nu supraaglomerați spațiul și nu reduceți fluxul de aer. Acest lucru poate face dificilă mișcarea aerului răcit și crește riscul apariției aerului cald. În mod ideal, lăsați aproximativ 20 la sută din spațiu liber, informează realsimple.com.