Care este plafonul pentru energia electrică și cât vor fi nevoiți clienții casnici să plătească. Explicația oferită de Enel
- Mădălina Dinu
- 21 decembrie 2022, 12:47
De la 1 ianuarie 2023 vor intra oficial în vigoare noile plafoane de preț la energie electrică și gaze naturale. Potrivit noii legi, o parte dintre clienții casnici trebuie să depună la furnizor o cerere și o declarație pe propria răspundere pentru a beneficia de prețul plafonat.
Enel a anunțat toți clienții casnici că - în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 - vor beneficia de prețuri plafonate la electricitate și gaze naturale , potrivit profit.ro. Compania a clarificat că cererea și declarația pe propria răspundere pentru anumite categorii de consumatori se completează o singură dată. Este vorba despre familiile monoparentale, cele care au mai mult de trei copii, persoanele care dețin dispozitive medicale și cele care au mai multe case. Plafonarea se aplică automat pentru cei care au un singur loc de consum.
Totodată, toți consumatorii casnici beneficiază de prețurile plafonate în funcție de pragurile de consum, documentele în plus sunt solicitate pentru consumurile care depășesc aceste praguri. Pentru transmiterea documentelor, Enel a anunțat că se poate folosi adresa de email plafonarecasnic@enel.com, până când compania va pune la dispoziție o platformă online.
Actul normativ stabileşte că preţurile plafonate se aplică doar pentru un singur loc de consum
Potrivit noului act normativ, românii care dețin în proprietate mai multe locuințe și automat mai multe locuri de consum vor beneficia de plafonarea prețurilor la energie doar pentru una dintre ele.
În cazul celorlalte proprietăți, curentul electric se va plăti la prețul pieței sau la cel stabilit în contract. Ei trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere în care să menționeze că nu beneficiază de reducere la o altă adresă și să o trimită furnizorilor.
„Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”, se arată în forma finală a Ordonanței, adoptată de Parlament.
Categoriile de clienţi casnici care au dreptul la preţul plafonat
ANRE menţionează că, în urma noilor modificări legislative instituite prin Legea nr. 357/2022 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, pentru circa 5 milioane de clienţi casnici, preţul final facturat plafonat este de maximum 0,68 lei/kWh (inclus TVA) şi se aplică următoarelor categorii de clienţi:
– al căror consum lunar este cuprins între 0 şi 100 kWh inclusiv;
– care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere;
– preţul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate;
– care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere;
– preţul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate;
– familii monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere; preţul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate.