Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Care criză politică?!
Care criză politică?!

Care criză politică?!

Adevărul e că USR-PLUS are nişte miniştri de mai mare râsul, gargaragii de cafenea, care cred că guvernarea se face cu postări pe Facebook. Nu vor performa niciodată pentru că le sunt mai dragi saloanele de înfrumuseţare politică şi masajul cu limbi catifelate în care îi răsfaţă contra-cost influencerii de pe reţelele de socializare decât orele de muncă peste program prin ministere.

Barna, Ghinea, Clotilde, Bulai, Stelică, Cioloş şi mulţi, mulţi alţii, au gura mare şi pofta de muncă mică. Pentru ei activismul politic bate activitatea în funcţii şi asta pentru că ţinta lor e fixată în cuiul de care atârnă calendarul politic al anului 2024. Aşa se face că actuala participare la guvernare mai mult îi încurcă decât să-i ajute: păi dacă se erodează acum la guvernare, când nici n-au început adevăratele probleme, ce fac ei până la următoarele alegeri?! Pe ce cal alb mai încalecă salvatorii României la alegerile viitoare, dacă deja e vai de curul lor?

Adevărul e că Florin Cîţu e un prim-ministru fără statură de premier al României. Pare, şi eu chiar cred că este, un soi de dublură, ca în filme, pentru actorul principal. E acolo pentru a ţine locul adevăratului protagonist al piesei, unul care din motive neştiute, ezită sau nu poate să intre în scenă şi atunci îl înlocuieşte Florin Cîţu. Care face şi el ce poate, ce i se spune şi cât îl duce mintea. Dan Andronic avansează ideea că lui Florin Cîţu i se pregăteşte un profil public de Premier Fioros care nu ezită să ia măsuri radicale atunci când i se pune la îndoială autoritatea în funcţie. Poate, nu zic nu, dar e ca şi când i-ai desena găinii creastă să creadă lumea că e cocoş: la primul răsărit, când deschide pliscul să dea ora exactă, se prinde lumea de farsă.

Adevărul e că actuala guvernare merge prost, iar coaliţia de guvernare e din categoria tusea şi junghiul. Liberalii şi useriştii nu se suportă, nu colaborează, ba chiar îşi bagă beţe în roate, aşa încât România are, de fapt, două guverne în funcţie: unul PNL şi altul USR, marea preocupare fiind o permanentă campanie de PR politic, fiecare aripă guvernamentală încercând să-şi hrănească bula de admiratori cu mult fum şi cu iluzii.

Adevărul e că ne vom obişnui şi cu genul acesta de politică pentru că resursa de profesionişti care să asume un post de ministru şi să aibă şi habar de ceea ce înseamnă viaţa de partid e aproape inexistentă. În politică e plin la această oră fie de gargaragii neterminaţi profesional, dar care se visează urcaţi în funcţii de miniştri, fie de inşi care au ceva cunoştinţe profesionale într-un domeniu, dar care tocmai pentru că sunt bine cu meseria lor, refuză ierahiile de partid în care de multe ori un prost cu funcţie are ultimul cuvânt. Aşa că o vom duce din scandal în scandal pentru că n-are cine să ne scoată din actuala stare de fapt.

Pariul meu e că USR nu va pleca de la guvernare acum pentru că n-au unde să se ducă: locul din Opoziţie e ocupat, iar ei sunt flămânzi şi 2024 e încă departe. Vor rămâne în guvernul LOR, partea useristă, şi vor face ce ştiu ei mai bine: cartoline pe Facebook, PR pentru bula online, campanii de imagine plătite cu influenceri progresişti.

Pariul meu este că Florin Cîţu are zilele numărate la Palatul Victoria, chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla în siajul actualei pseudo-crize politice. Dar nu va mai rezista multe luni în fruntea guvernului dintr-un motiv evident: nu e bun de prim-ministru.

Până atunci însă, nu plecaţi după fentă pentru că acum nu avem o criză politică. E doar o negociere dură pe banii din PNRR şi pe posturile cheie din Justiţie. Adevărata criză politică începe din 25 septembrie încolo, când se va schimba majoritatea parlamentară.