Florin Cîțu devine “Fiorosul Premier“ care nu iartă! Explicația ascunsă a unei crize politice

Florin Cîțu devine “Fiorosul Premier“ care nu iartă! Explicația ascunsă a unei crize politice

Ce se întâmplă cu actualul guvern? Nimic nou, se pregătește de implozie, așa cum fac în România toate guvernele bazate pe coaliții politice. Criza guvernamentală poate pune România într-o situație grea, dar nu inedită.

Criza generată de USR PLUS are o explicație ascunsa. O să încep cu începutul. Una din obsesiile echipei de consultanți a premierului Florin Cîțu este cum pot să-l prezinte opiniei publice, care să fie atributul său principal. Concluzia la care a ajuns este că acesta trebuie prezentat împachetat ca un lider puternic. Astfel cuvântul-cheie a devenit FORȚĂ, marcat pe cât posibil în ultimele sale apariții publice.

În aceste ore asistăm la o criză politică generată de jocul USR PLUS, într-un stil care-mi aduce aminte de Partidul Democrat de pe vremea când Petre Roman era președinte și Traian Băsescu îl seconda ca ministru al Transporturilor. La acel moment premier era Victor Ciorbea, iar scandalul din coaliție a plecat atunci de la o conferință de presă a șefului corpului de control al primului-ministru în care îl atacă pe Traian Băsescu. Nu vă mai obosesc cu detalii istorice. Victor Ciorbea a fost nevoit să cedeze și să plece din fruntea Guvernului. Poanta-i veche, prostu-i nou...

Actuala criză politică are cu totul altă explicație decât cele pe care le primim public. Este vorba de incapacitatea partidului condus de Dacian Cioloș și Dan Barna de a se descurca la guvernare. Se poate spune că au avut o prestație interesantă ca partid de opoziție, dar total dezamăgitoare ca actori în actul de guvernare. Ultimele sondaje au arătat celor doi lideri progresiști că partidul se duce în cap. Dintr-un motiv banal: electoratul care a investit votul în ei avea încredere că vor finaliza proiectele pe care le au anunțat - eliminarea pensiilor speciale, desființarea Secției Speciale, etc. Nici unul nu a fost început, darmite finalizat.

N-au făcut mai nimic, ba mai mult s-au remarcat doar prin scandaluri, iar celebra fraudă electorală de la Sectorul 1 și prestația lamentabilă a lui Clotilde Armand în scandalul gunoiului au arătat slăbiciunile organice ale unui partid construit pe un haloul ideologic. Am mai spus că o USR PLUS este un partid neo-marxist care refuză să-și asume această ideologie, ceea ce-l face un partid cu gen incert. 

Speriați de sondaje, au așteptat momentul și au lovit. S-au gândit că prin provocarea unei crize guvernamentale vor arăta electoratului lor că își respectă promisiunile. Numai că au dat nas în nas cu cealaltă strategie, emanată de la cabinetul primului-ministru. Șmecheria lui Stelian Ion s-a ciocnit de strategia lui Cîțu așa că finalul era previzibil: Fiorosul Premier l-a demis pe Șantajistul Ministrul al Justiției.

Cumva evolua criza? USR PLUS va accelera disoluția actualei coaliții pentru că nu va mai rămâne într-o guvernare în care pierde puncte electorale în fiecare zi. Mai ales că Dacian Cioloș se vizează președintele României, o cursă cu obstacole pe. care nu o poți termina cu un cal subnutrit și fără chef. PNL va rămâne pe poziții, accentuând importanța Proiectului Saligny neavizat de ministrul Justiției.

Poate că acum se vor împăca, găsind un compromis. Dar nu va dura mult și va apărea un nou sondaj, o nouă criză...