Ministerul Sănătății din Israel a anunțat că va fi anulată carantina obligatorie în cazul pacienților diagnosticați cu virusul COVID-19. Anunțul vine la câteva zile de când OMS a anunțat că pandemia nu mai reprezintă o urgență de sănătate globală.
Ministerul Sănătății din Israel a emis un comunicat de presă prin care a anunțat că se va renunța la carantină obligatorie în cazul persoanelor diagnosticate cu virusul COVID-19. Hotărârea va intra în vigoare de marți, 16 mai. Cetățenii Israerului erau obligați de mai bine de trei ani să stea în carantină în cazul în care aveau un rezultat pozitiv la testul pentru COVID-19.
Ministerul a recomandat tututor persoanelor infectate cu noul coronavirus să se plaseze singure în carantină la domiciliu chiar dacă obligativitatea a fost anulată. De asemenea, specialiștii din sănătate le-au recomandat persoanelor pozitive să poarte masca de protecție când ies în afara locuințelor și se află în spațiile publice.
Ministrul Sănătății din Israel a sfătuit populația să se vaccineze împotriva SARS-CoV-2 și a subliniat că acest pas este foarte important, mai ales, pentru persoanele care fac parte din categoriile vulnerabile. Aproximativ 4,82 milioane de cazuri pozitive au fost înregistrate în Israel de la începutul pandemiei, reprezentând în jur din jumătatea populației țării. Peste 12.509 de oameni au murit din cauza acestui virus, informează Agerpres.
OMS a decis că pandemia de COVID-19 s-a încheiat
Anunțul Ministerului Sănătății din Israel vine la 10 zile de când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a decis că pandemia de COVID-19 s-a încheiat și că nu mai reprezintă o urgență de sănătate globală. Peste șapte milioane de oameni au murit din cauza acestui virus în întreaga lume. Specialiștii OMS au explicat că acum se cunosc mult mai multe informații despre acest virus față de anul 2020.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a transmis că membrii Comitetelui de Urgență s-au întâlnit și au decis că este momentul ca sfârșitul pandemiei să fie anunțat. „Am acceptat această recomandare. Şi astfel, cu multă speranţă, declar sfârşitul COVID-19 ca urgenţă de sănătate globală”. Președintele OMS a subliniat că acest lucru „nu înseamnă că virusul COVID-19 nu mai reprezintă o ameninţare globală pentru sănătate”.