O nouă variantă a virusului Covid-19 a fost depistată în Rusia. Pacienții infectați se pot confrunta cu conjunctivită

O nouă variantă a virusului Covid-19 a fost depistată în Rusia. Pacienții infectați se pot confrunta cu conjunctivită Covid-19. Sursa foto: Dreamstime.com

Pandemia de Covid-19 pare să nu se sfârșească prea curând. O nouă variantă a tulpinii Omicron se răspândește pe teritoriul Rusiei. Experții au spus că un nou val de îmbolnăvire va fi înregistrat în curând.

O nouă subvariantă a tulpinii Omicron a virusului Covid-19 se răspândește în Rusia. Este vorba de varianta denumită Arcturus (sau XBB 1.16). Șeful Rospotrebnadzor, Serviciul Federal pentru controlul în sfera protecţiei drepturilor consumatorului şi a bunăstării cetăţeanului, Anna Popova, a explicat că cele mai multe cazuri de infecție cu această tulpină vor fi înregistrate la finalul lunii mai, după vacanțe și concedii.

Experții au explicat că noua tulpină este foarte contagioasă, dar nu provoacă o evoluție severă a bolii. Printre simptomele pe care persoanele infectate ar putea să le resimtă se numără conjunctivita și febra. Medicii au spus că nu toți pacienții se vor confrunta cu aceste simptome. Primele cazuri de Arcturus în Rusia au fost înregistrate pe 18 aprilie. Această tulpină a variantei Omicron s-a răspândit și în India și Singapore. Au fost înregistrate cazuri și în SUA, Germania și China.

Autoritățile au emis cod roșu

Această subvariantă derivată din Omicron a intrat în atenția Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) încă din luna ianuarie. Specialiștii OMS țin sub supraveghere această tulpină. Responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19 a spus despre Arcturus că este „o mutație suplimentară care, în studiile de laborator, arată o infecțiozitate crescută, precum și o potențială patogenitate crescută”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numărul de cazuri înregistrate în India a devenit îngrijirător. În acest context, autoritățile au decis să emită cod roșu. În plus, în unele zone ale țării a fost reintrodusă obligativitatea purtării măștilor în spațiile publice. Și în Marea Britanie numărul infecțiilor a crescut în ultima perioadă. Doar în ultima lună au fost depistate 50 de cazuri pozitive.

„Deși în India valul de infectări cu această variantă a luat amploare în ultimele câteva săptămâni, până acum nu s-a răspândit rapid la nivel global. Bănuiesc că vom vedea un val de infecții cu această variantă, dar mă îndoiesc că va provoca un val mare, probabil nici măcar la fel de mare ca cel pe care tocmai l-am avut în Marea Britanie și, prin urmare, probabil că nu va pune o presiune atât de mare asupra serviciilor de sănătate ca în ultima vreme”, a declarat Paul Hunter, expert în boli infecțioase de la Universitatea din East Anglia, informează Rador.