Cine e vinovat de moartea a milioane de oameni. Ce s-a descoperit la piața de animale sălbatice din Wuhan

Cine e vinovat de moartea a milioane de oameni. Ce s-a descoperit la piața de animale sălbatice din Wuhan Covid-19. Sursa foto: Dreamstime.com

O echipă de cercetători din China, care a încercat să afle originile virusului SARS-CoV-2, și-a publicat cercetările făcute Piața Huanan. Probele prelevate de specialiști ar putea deschide noi linii de cercetare cu privire la originea pandemiei.

O echipă de cercetători din China a încercat să afle originea pandemiei Covid-19. Ei au colectat probe biologice din piața de animale sălbatice Huanan încă din 2020, însă nu au oferit un răspuns cu privire la cercetările lor până acum. După trei ani de la recoltarea probelor, aceștia au făcut publice primele concluzii.

Cercetările au început din piața de animale sălbatice din China deoarece se crede că de acolo a începutu să se extindă focarul de infecție. Oamenii de știință chinezi au legat virusul de animalele vândute pe piață. Probele care au ieșit pozitive la testarea Covid-19 conțineau material genetic de la animalele sălbatice. Cercetătorii susțin că aceste rezultate sunt o dovadă în plus că boala a fost transmisă de la animalul infectat la om.

În timp ce unii cercetători au tras concluziile că virusul s-a răspândit de la animal la om, alții consideră că rezultatele trebuie analizate cu mai multă prudență. Unii cercetători consideră că virusul s-a scurs accidental dintr-un laborator din Wuhan, însă nu au, deocamdată, dovezi în acest sens, din cauza secretomaniei dictaturii comuniste chineze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cercetătorii chinezi au făcut acum publice primele concluzii în februarie 2023, însă nu au fost dezvăluite toate informațiile genetice pe care le conțineau probele luate din piața de animale sălbatice.

De unde ar fi pornit pandemia de Covid-19

Teoriile cercetătorilor au fost publicate în  revista Nature și sunt susținute de câțiva oameni de știință. Aceștia au precizat că probele analizate de ei au fost preluate de pe tarabe, suprafețe, cuști și utilaje din interiorul pieței. Potrivit specialiștilor, probele recoltate din zonele unde se vindeau animale sălbatice au fost testate pozitiv pentru virus.

Echipa de cercetători chinezi a precizat în lucrarea făcută publică faptul că descoperirile lor nu constituie o dovadă definitivă a modului în care a început epidemia.

„Aceste mostre de mediu nu pot dovedi că animalele au fost infectate”, precizează ei în lucrare, menționând faptul că există posibilitatea ca virusul să fi fost adus pe piață de o persoană infectată, mai degrabă decât de un animal.

Profesorul David Robertson, de la Universitatea din Glasgow, a fost implicat în investigația genetică a virusului încă din 2020, de la izbucnirea pandemiei. Acesta a declarat pentru BBC că, în ciuda faptului că nu pot spune exact de unde a pornit pandemiei, este important că acest studiu a fost făcut public pentru ca alți cercetători să poată lucra la el.

Virusologul susține că rezultatul probelor este „o dovadă convingătoare că animalele de acolo au fost probabil infectate cu Covid-19”. El a subliniat faptul că întreg ansamblul de dovezi este important.

„Atunci când adunați acest lucru cu faptul că primele cazuri de Covid-19 din Wuhan sunt legate de piață, este o dovadă puternică că aici a avut loc o răspândire de la un animal din piață”, a mai explicat profesorul.

Cercetătorii chinezi au publicat rezultatul analizelor probelor colectate din piața din Wuhan după ce teoria scurgerilor din laboratoare câștigă teren în rândul autorităților din SUA. În timp ce FBI crede că acest scenariu este din ce în ce mai probabil, Guvernul chinez neagă sugestiile.

Reprezentanții FBI au lansat acuzații asupra Beijingulului susținând că se încearcă o „contracarare și obstrucționare” a anchetei. În ciuda acestor acuzații, FBI nu a publicat concluziile legate de începutul pandemiei de Covid-19.