Evenimentul Zilei > Justitie > Captură uriașă de droguri în portul Constanța. Hașiș în valoare de 80 milioane de euro. VIDEO
Captură uriașă de droguri în portul Constanța. Hașiș în valoare de 80 milioane de euro. VIDEO

Captură uriașă de droguri în portul Constanța. Hașiș în valoare de 80 milioane de euro. VIDEO

Aproape 1500 kilograme de hașiș și peste 4 milioane de pastile de captagon, care conțin amfetamină, în valoare totală de 80 milioane de euro, au fost descoperite în portul Constanța de polițiștii Antidrog și procurorii DIICOT, fiind cea mai mare captură de asemenea droguri din istoria celor două structuri. .

La sfârșitul lunii august, procurorii DIICOT, structura centrală, împreună cu polițiștii Antidrog de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime au efectuat investigații într-un caz privind săvârșirea infracțiunii de trafic internațional de droguri de risc și de mare risc. În urma anchetei a fost identificată o navă care transporta două containere ce conțineau 40 de tone de săpun, expediate din Portul Latakia, Siria, care a tranzitat Turcia și care avea ca destinație finală Portul Constanța.

Potrivit DIICOT,  pe 30 august, nava a ancorat în Portul Constanța, iar containerele au fost descărcate. În urma percheziționării containerelor, în baza ordonanței emise de către procurorii DIICOT, într-unul dintre acestea au fost descoperite cantitățile de aproximativ 1,5 tone de hașiș și 751 de kilograme de captagon (4.024.250 de pastile de captagon).

Drogurile identificate erau ascunse între recipientele de carton cu marfă transportată legal, astfel încât să se evite descoperirea acestora prin mijloace tehnice specifice de detectare a acestor substanțe. Marfa de acoperire, săpun organic cu o densitate foarte mare, avea rolul de a masca drogurile.

Comprimatele de tip captagon, cunoscut și sub denumirea de „drogul jihadului”, au, în mod uzual, un conținut ridicat de amfetamină. Valoarea de piață a drogurilor capturate este de aproximativ 80.000.000 de euro, potrivit șefului IGPR, chestor Liviu Vasilescu.

În prezent, procurorii DIICOT efectuează cercetări cu privire la mai multe persoane, cetățeni români și străini, pentru a se stabili implicarea acestora în organizarea transportului de droguri. Activitățile au fost efectuate în cooperare cu United States Drug Enforcement Administration (DEA). În cadrul operațiunii s-a beneficiat și de sprijinul Biroului Vamal Constanța Sud Agigea.