Candidaţii social-liberali au probleme în fiefurile PDL

Candidaţii social-liberali au probleme în fiefurile PDL

Conform sondajelor PSD centralizate, USL are potenţial de vot politic de peste 50% în judeţele controlate de democrat-liberali, dar nu şi candidaţi bine cotaţi pentru a folosi acest atu.

USL beneficiază de un potenţial de vot politic de 50-70% în cele mai multe judeţe, inclusiv în cele controlate de PDL, arată sondajele interne ale PSD. În ciuda acestui avantaj, USL duce lipsă de candidaţi capabili să valorifice acest atu. În cazul primăriilor reşedinţă de judeţ şi al preşedinţilor de Consilii Judeţene controlate de PDL, rezultatele propriilor sondaje relevă lipsa de alternative eficiente la ac tualii ocupanţi ai acestor funcţii. Cu o singură execepţie, nici un liberal sau social-democrat nu ar reuşi să sufle vreun scaun de edil sau de şef de CJ din cele deţinute de democrat-liberali.

Candidaturile comune pe listele USL folosesc social-democraţilor şi liberalilor numai pentru obţinerea unui scor de peste 50% la nivelul primăriilor de oraşe şi comune. Mai mult, social-democraţii ar avea mai mulţi candidaţi cu şanse pentru aceste posturi decât liberalii.

Scoruri mari raportate

Ne puteți urmări și pe Google News

La ora actuală, stabilirea candidaturilor se dovedeşte a fi o mare piatră de încercare pentru USL. În mai multe judeţe, reprezentanţii PSD, PNL şi PC contestă rezultatele sondajelor celorlalte partide partenere, în în cercarea de a-şi impune proprii lor reprezentanţi.

Aproape toţi liderii de organizaţii PSD au transmis scoruri de peste 50%, intenţie de vot politic pentru USL în propriile judeţe. Unora, precum pesediştilor ieşeni, le-a ieşit o prognoză de 70% la viitoarele locale.

Pentru a-şi prezerva actualele funcţii, altor lideri locali, îndeosebi din zona PSD, le-ar surâde revenirea la principiul candidaturilor separate, pe motiv că PSD şi ACD ar obţine un scor mai bun decât împreună. Sondajele realizate de PSD şi PNL caută să prevină încurajarea acestor tendinţe prin demonstrarea deficienţelor unor candidaturi separate.

Astfel, în propriile sondaje comandate la nivel judeţean, PSD şi PDL au inclus în chestionare cel puţin câte un candidat social-democrat şi unul liberal. Respondenţii au fost invitaţi să precizeze pe care l-ar prefera pentru primărie sau în fruntea CJ. Persoana cu drept de vot întrebată s-a văzut nevoită să aleagă între doi candidaţi ai aceleiaşi alianţe. Situaţia aceasta este posibil să fi contribuit într-o oarecare măsură la vicierea cotei USL rezultată în marile oraşe şi în judeţele controlate de PDL.

Candidaţi fără şanse în faţa PDL

De exemplu, în cursa pentru şefia CJ Alba, deşi USL are o cotă de peste 55% în judeţ, pedelistul Ion Dumitrel are puţin peste 40%, în timp ce "usl-aşii" Teodor Atanasiu şi Ioan Florea nu trec vreunul de 30%.

În prezent, potrivit unor date citate de mediafax.ro, în afară de şefia CJ Bistriţa-Năsăud, candidaţii PSD s-au plasat la 8-10% în spatele rivalilor PDL. La nivelul primăriilor capitale de judeţ, USL are motive şi mai serioase de îngrijorare. Niciuna din zonele PDL nu va putea fi smulsă la viitoarele alegeri cu acei social-democraţi sau liberali identificaţi ca cele mai bune soluţii electorale în prezent.

OBSTACOL

PSD, mai mulţi candidaţi cu şanse

Rezultatele sondajelor PSD mai relevă o altă problemă spinoasă pentru Ponta: social-democraţii au mai mulţi candidaţi cu şanse decât liberalii în zonele în care USL nu are primari de municipii reşedinţe de judeţ sau preşedinţi de CJ. De exemplu, şanse mai acătării le are PSD pentru şefiile CJurilor Iaşi şi Neamţ, dar numai dacă liberalii şi conservatorii vor consimţi să susţină un astfel de candidat la locale, lucru improbabil în momentul de faţă din cauza disensiunilor existente. Pentru a nu da apă la moară, Ponta a transmis ieri un mesaj categoric: “orice rezultate dau sondajele, PSD nu va cere renegocierea acordului USL. Nu am pornit la drum ca Băsescu cu gândul să ne omorâm aliatul cu prima ocazie!". CITIȚI ȘI:

  • Sondaj: USL cade sub 50% intenţie de vot
  • Sondaje măsluite pentru liniştea lui Antonescu şi Ponta
  • Sondaj realizat de institutul lui Dan Voiculescu: USL, cotată cu 59%