Când și în ce condiții va deveni „certificatul verde” obligatoriu la locul de muncă. Concluziile ministrului Sănătății

Când și în ce condiții va deveni „certificatul verde” obligatoriu la locul de muncă. Concluziile ministrului Sănătății Sursa: Arhiva EVZ

Alexandru Rafila a vorbit din nou despre proiectul obligativității prezentării „certificatului verde” la locul de muncă și a precizat că totul depunde de parlamentari.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit, joi, despre proiectul obligativității prezentării „certificatului verde” la locul de muncă.

El a afirmat că decizia va fi una politică şi va trebui luată în urma unui mecanism „consultativ şi incluziv”, spunând totodată că libertatea religioasă reprezintă un element de bază în acest sens.

Ce a spus Alexandru Rafila despre obligativitatea „certificatului verde” la locul de muncă

Rafila a fost întrebat dacă în opinia sa obligativitatea „certificatului verde” se impune şi în cazul persoanelor care intră în lăcaşurile de cult.

„Libertatea religioasă trebuie respectată. Aş vrea să schimbăm această denumire de certificat verde. Este, de fapt, o rugăminte şi a Comisiei Europene, certificatul verde este destinat circulaţiei în spaţiul comunitar. Noi discutăm de un certificat COVID sau stop COVID, pe care-l adoptă fiecare stat membru în interior pentru a lua măsuri de combatere a pandemiei, deci de limitare a consecinţelor pandemiei. Cred că atunci când vom lua o decizie, care va fi până la urmă o decizie politică, ea trebuie luată în urma unui mecanism consultativ şi incluziv.

Adică, nu trebuie să fie o decizie discreţionară, trebuie să fie o decizie care să fie cunoscută, înţeleasă şi respectată de toată lumea, iar libertatea religioasă reprezintă unul dintre elementele de bază. Nu putem discuta doar de faptul că există, dacă vreţi, acces la magazinele de strictă necesitate, noi credem că şi accesul la serviciile religioase trebuie să ţină cont de acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila, joi, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii cultelor religioase din România, unde a participat alături de premierul Nicolae Ciucă, conform Agerpres.

Când va fi adoptată legea care impune acest act

El a reluat mesajul premierului, potrivit căruia vaccinarea reprezintă o parte a soluţiei, o alta fiind reprezentată de comportament.

„Vă spunea domnul prim-ministru un lucru foarte important, vaccinarea este o parte a soluţiei. Dacă vom avea alături de noi cultele religioase, societatea în ansamblul ei, atunci şi cealaltă parte referitoare la comportamentul individual, responsabiliatea individuală, cred că poate fi modificat în aşa fel încât să limităm transmiterea”, a afirmat Rafila.

Întrebat dacă Legea privind certificatul COVID va fi adoptată până la Crăciun, el a precizat: „Asta depinde foarte mult de Parlament, dar, cu siguranţă, în această lună vom avea o decizie care să permită luarea unor măsuri.”