ALERTĂ! Trei suspecți de Omicron în România. Alexandru Rafila avertizează: „În loc să avem 10.000 de cazuri, vom avea 20.000” UPDATE

ALERTĂ! Trei suspecți de Omicron în România. Alexandru Rafila avertizează: „În loc să avem 10.000 de cazuri, vom avea 20.000” UPDATE Sursă: Arhiva EVZ

Noua tulpină a virusului SARS-Cov-2 pare să fi ajuns mai repede în România decât se așteptau autoritățile. Unul dintre dintre rugbyștii blocați în Africa de Sud a fost depistat pozitiv la boala COVID-19 la întoarcerea în țară. Acesta este supus la analize amănunțite pentru a se determina dacă este vorba despre noua tulpină a virusului.

UPDATE 3: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Sportivul este asimptomatic, nu are nimic, este ținut sub observație. O să fie trimis rezultatul la Institutul Cantacuzino, pentru secvențiere. El este izolat. (...) Să vă explic de ce este îngrijorător. În loc să avem 10.000 de cazuri, vom avea 20.000 de cazuri, pentru că e mai transmisibilă. Atunci, și persoanele cu complicații vor fi mai multe și se pune presiune suplimentară pe sistemul de sănătate”.

UPDATE 2: Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Sănătății, cele trei persoane sunt, de fapt, suspecte în ceea ce privește infectarea cu varianta Omicron. Ei sunt pozitivi la virusul Sars - Cov 2. Se va efectua secventierea pentru a vedea dacă este într-adevăr vorba despre o infectare cu noua variantă a virusului. Astfel, probele de la cele trei persoane au fost trimise la Institutul Cantacuzino în vederea realizării secvențierii.

UPDATE 1: În urmă cu puțin timp, Ministerul Sănătății a informat faptul că alte două persoane sosite din Africa de Sud au fost depistate pozitiv cu COVID-19. Acestea au fost și ele carantinate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este vorba de două persoane care au fost ieri depistate pozitiv pe aeroportul Otopeni. Acestea se află în carantină, de asemenea. Pentru aceste persoane au fost efectuate anchetele epidemiologice în vederea stabilirii contacților direcți”, a precizat Ministerul Sănătății

Știre inițială: Marți, autoritățile au reușit să repatrieze echipa de rugby de la CSM Știința Baia Mare. Aceștia au fost plecați în turneu în Africa de Sud și au rămas blocați acolo din cauza noii tulpini a coronavirusului, varianta Omicron. Nu doar aceștia au rămas blocați pe continentul african, ci și mulți alți români. O parte dintre ei au ajuns acasă și tuturor li s-a făcut un test PCR. Conform informațiilor făcute publice de Raed Arafat, nicio persoană nu a fost descoperită pozitiv cu COVID-19.

În cazul echipei de rugby, lucrurile nu au stat atât de bine. La fel ca și ceilalți români veniți din Africa de Sud, și acestora li s-a făcut testul PCR, însă unul dintre jucători a ieșit pozitiv. Pentru a se depista dacă este vorba despre primul caz de infectare cu Omicron în România, o probă va fi trimisă pentru secvențiere la Institutul Cantacuzino.

Proba RT-PCR a fost recoltată marți seara, după ce echipa de jucători a aterizat pe Aeroportul Internațional Maramureș. Rezultatul a fost pozitiv, arată Mediafax. Sportivul nu are probleme de sănătate sau simptome specifice infectării. Din cauza posibilității de a fi infectat cu tulpina Omicron, rugbystul a fost internat în spital și se află sub supravegherea medicilor.

„Având în vedere istoricul de călătorie în Africa de Sud, se va recolta o nouă probă care va fi trimisă pentru secvențiere la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino București”, a anunțat CJSU Maramureș.

Primul caz de infectare cu tulpina Omicron a fost anunțat joi, de către un medic din Africa de Sud. Acesta susține că toți pacienții infectați cu noua variantă nu prezintă semne de agravare, ci este vorba despre o infectare ușoară. Cel mai comun simptom pe care pacienții îl au este starea de oboseală. Noua tulpină s-a răspândit repede și în Uniunea Europeană, infectarea fiind confirmată în 11 țări, la 70 de persoane.

Potrivit surselor, ar fi vorba, de fapt, de trei persoane confirmate pozitiv cu noua variantă. Toți pacienții sunt pasageri ai aceluiași avion. Așteptăm informații oficiale de la Ministerul Sănătății.