Când scapă românii de coșmarul prețurilor uriașe. BNR a anunțat momentul în care vom simți că avem bani în buzunar
- Andra Puiu
- 8 noiembrie 2022, 21:26
Este preconizat ca rata anuală a inflaţiei să mai crească spre finalul anului 2022. Totuși, Banca Națională a României a anunțat când aceasta ar putea să înregistreze primele micșorări considerabile.
Banca Națională a României, BNR, a emis un comunicat în care a explicat ce se va întâmpla cu rata inflației în perioada care urmează. Așadar, este așteptată o creștere treptată a inflației până la finalul anului 2022. Ulterior, ea va înregistra mai multe scăderi. Așadar, rata inflației va coborî sub 10% în semestrul I din 2024.
Totuși, în ceea ce privește cifra inflației din semestrul IV din 2022, ea a înregistrat o majorare mai mare față de cea preconizată. În acest context, BNR a explicat de ce s-a întâmplat acest lucru. Este vorba, în primul rând, de schemele de plafonare a preţurilor la energie până în august 2023, dar și de „manifestarea tot mai pregnantă a unor efecte de bază dezinflaţioniste, alături de influenţele decurgând din probabila restrângere şi închidere rapidă a excedentului de cerere agregată, urmată de o adâncire relativ mai accelerată a gap-ului PIB în teritoriul negativ începând cu trimestrul IV 2023”.
Consecințele războiului din Ucraina asupra economiei din România
BNR susține că războiul din Ucraina şi sancţiunile tot mai severe asupra Rusiei au creat incertitudini şi riscuri considerabile asupra economiei din România. Acest lucru s-a văzut, implicit, în evoluţia pe termen mediu a inflaţiei. Așadar, efectele majorării ratei inflației s-au exercitat asupra puterii de cumpărare şi încrederii consumatorilor. De asemenea, au avut de suferit și profiturile şi planurile de investiţii ale firmelor.
„Incertitudini şi riscuri majore sunt asociate însă şi conduitei politicii fiscale, având în vedere cerinţa continuării consolidării bugetare în contextul procedurii de deficit excesiv şi al tendinţei generale de creştere a costului finanţării, dar într-o conjunctură economică şi socială dificilă pe plan intern şi global, ce a condus la implementarea mai multor seturi de măsuri de sprijin pentru populaţie şi firme, cu impact asupra parametrilor bugetari”.
În acest context, BNR a mai adăugat că sunt importante pentru economia României caracteristicile următoarei rectificări bugetare din acest an, dar și coordonatele proiectului de buget pentru 2023. În același timp, alte aspecte care reprezintă interes sunt conduita politicilor monetare ale BCE şi Fed, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune, a mai explicat BNR în comunicat.