Când poți primi rapelul dacă te-ai îmbolnăvit după vaccinare. Câți români sunt în această situație

Când poți primi rapelul dacă te-ai îmbolnăvit după vaccinare. Câți români sunt în această situație

Valeriu Gheorghiță a vorbit despre situația în care se află românii care au primit prima doză, dar s-au infectat înainte de rapel.

Mulți români au avut probleme între cele două doze de vaccin anticoronavirus. După ce s-au imunizat prima dată, au contractat virusul și nu au mai putut să facă rapelul. Valeriu Gheorghiță, omul care coordonează campania națională de vaccinare, a vorbit despre această situație și a explicat cum trebuie procedat în acest caz.

Valeriu Gheorghiță: „Un interval de circa două săptămâni de la momentul vindecării este rezonabil pentru a se vaccina”

„Dacă persoana respectivă este cu stare generală bună, este afebrilă, debarasată de virus, având test negativ, se poate vaccina oricând în acest interval după vindecare, însă este bine să lăsăm imediat după vindecare o perioadă de circa 10-14 zile, perioada de convalenscență, în care este important să se definitiveze, să se remită toată reacția inflamatorie de după boală și sigur, ulterior, persoana respectivă se poate vaccina. Deci un interval de circa două săptămâni de la momentul vindecării este rezonabil pentru a se vaccina”, a afirmat Valeriu Gheorghiță la Digi 24.

„Să știți însă că majoritatea au fost forme asimptomatice sau minim simptomatice, forme ușoare, acele persoane fiind diagnosticate de cele mai multe ori cu ocazia unor testări periodice, și nu pentru că aveau o simptomatologie caracteristică de COVID-19”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.

Ne puteți urmări și pe Google News

În România, dominantă în această perioadă este tulpina britanică

În ceea ce privește persoanele complet vaccinate care se infectează cu coronavirus există indicația de a secvenția tulpina respectivă. În țara noastră, majoritară și dominantă este tulpina britanică în această perioadă. Nu sunt informații că tulpini exotice ar fi determinat infectarea persoanelor vaccinate.

„Inclusiv în Israel, din acele cazuri care au fost diagnosticate cu infecție SARS-CoV-2 după cea de-a doua doză și care am văzut că statistic aveau tulpină sud-africană - pentru că și în Israel dominantă este tulpina britanică -, nu erau neapărat cazuri cu severitate crescută. Tocmai de aceea, vaccinarea este importantă pentru prevenirea formei severe, chiar și în aceste variante virale”, a spus Valeriu Gheorghiță.