Evenimentul Zilei > Actualitate > Când începe relaxarea în București. Precizările prefectului Alin Stoica
Când începe relaxarea în București. Precizările prefectului Alin Stoica

Când începe relaxarea în București. Precizările prefectului Alin Stoica

Prefectul Alin Stoica a precizat în ce condiții vor fi relaxate restricțiile în Municipiul București, în contextul scăderii incidenței infecțiilor provocate de coronavirus la 3 la mia de locuitori.

Măsurile de relaxare vor fi decise, de către Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) la 48 de ore după scăderea incidenței COVID sub 3 la mia de locuitori. Precizările au venit din partea prefectului Capitalei, Alin Stoica. El a explicat în ce condiții se va reuni CMBSU pentru a decide dacă se impun alte măsuri de relaxare a restricţiilor.

„Vom aştepta să vedem că este o coborâre constantă. (…) Aici nu avem marjă, la 3 la mie, şi atunci trebuie să aşteptăm un pic şi probabil că vom aştepta 48 de ore până când vom lua o decizie. (…) Nu va fi o reacţie atât de rapidă cum a fost la 3,5 la mie, ci vom aştepta un pic să vedem că trendul de scădere se menţine şi nu este niciun fel de pericol să se întoarcă. (…) Dacă trendul se menţine descendent, avem 48 de ore la dispoziţie să ne întrunim în Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă şi să luăm hotărârea”, a declarat Alin Stoica.

Conform raportării Grupului de Comunicare Strategică de joi, doar Bucureştiul a mai rămas în zona roşie, cu 3,09 cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori. Trendul este în scădere faţă de ziua anterioară, când incidenţa a fost de 3,12.

Ce prevede legislația în vigoare

Potrivit legislaţiei în vigoare, la scăderea incidenţei COVID-19 sub 3 la mia de locuitori, activitatea restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului. Programul de funcționare va fi în intervalul orar 6,00 – 22,00.

De asemenea, este permisă organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/ sau concerte, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ sau localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Comitetului municipal pentru Situaţii de Urgenţă a decis, luni, în contextul în care incidenţa COVID-19 a scăzut sub 3,5 la mia de locuitori, ca deplasarea persoanelor să fie permisă în Bucureşti până la ora 22,00 şi în weekend. De asemenea, magazinele pot funcţiona şi vineri, sâmbătă şi duminică până la ora 21,00, iar sălile de sport/fitness se pot redeschide.