Cauciucuri de iarnă - cum e legea. Când le pui ca să nu iei amendă

Cauciucuri de iarnă - cum e legea. Când le pui ca să nu iei amendă Sursa: Arhiva EVZ

Șoferii sunt obligați să monteze cauciucuri de iarnă odată cu venirea sezonului rece, Chiar dacă temperaturile sunt mai ridicate, momentan. mașinile trebuie să fie echipate corespunzător, conform reglementărilor legale,

Cauciucuri de iarnă trebuie montate la autovehicule odată cu venirea sezonului rece. Legea stabilește condițiile în care șoferii trebuie să-și echipeze autovehiculele pentru a face față traficului dificil. Cei care nu se conformează riscă, conform reglementărilor în vigoare, sancțiuni destul de drastice. Amenzile, în astfel de situații, sunt usturătoare pentru șoferi.

Momentan temperaturile ridicate lasă impresia că nu este nevoie de anvelope de iarnă. RAR a venit cu o serie de clarificări menite să-i ajute pe conducătorii auto să evite situațiile neplăcute.

Cauciucuri de iarnă în 2023

În ultima perioadă, printre șoferi, au circulat mai multe teorii cu privire la momentul în care trebuie montate anvelopele pentru sezonul rece. Pentru mulți lucrurile sunt necalare, astfel că este nevoie de precizări suplimentare. Drept care, deși vremea nu ne duce cu gândul la iarnă și la zăpadă, Registrul Auto Român vine în ajutorul șoferilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialii instituției vin cu o serie de clarificări legat de perioada în care trebuie montate cauciucuri de iarnă. În acest sens, ei precizează că posesorii de anvelope „all season” nu vor fi sancționați dacă le folosesc în sezonul rece.

„Toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutier”, au arătat reprezentanții RAR.

Cauciucuri de iarnă

Șoferii trebuie să-și echipeze mașinile cu anvelopepentru sezonul rece Sursa foto: arhiva evz

Ce prevede legea pe acest subiect

Obligativitatea utilizării unor cauciucuri de iarnă pe șosele acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin OUG nr.5/2011. Iar de la acel moment nu au mai fost aduse modificări actului normativ arată cei de la RAR. Șoferii care folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S nu riscă sancțiuni.

Anvelopele pentru sezonul rece sunt concepute „să rămână moi” la temperaturi de sub 7-8 grade Celsius, păstrând aderența la șosea. Lucru care nu se întâmplă în cazul celor de vară.

„Este important de știut că o anvelopă de iarnă, aflată în condiții optime, crește aderența pe carosabilul acoperit cu zăpadă și scade distanța de frânare”, precizează RAR pentru șoferi.

Cauciucuri de iarnă pentru circulația în siguranță

RAR oferă sfaturi șoferilor care intenționează să-și monteze anvelope specifice circulației în acest sezon, rece. Înainte de a-și echipa mașina este nevoie să verifice anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4 - 5 ani, RAR recomandă să se apeleze la un specialist. Rolul acestuia va fi să verifice dacă există urme specifice de uzură.

Totodată, cei care nu respectă legea și nu montează cauciucuri de iarnă, riscă amenzi destul de mari. Acestea pot merge până la 2.900 de lei. În plus, polițiștii pot reține și certificatul de înmatriculare al vehicului.

„Precizăm că amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, în condițiile specificate de lege, se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 puncte-amendă), adică între 1.305 şi 2.900 de lei. În plus, polițiștii rutieri pot reține certificatul de înmatriculare al vehiculului”, se arată într-un mesaj RAR postat pe Facebook.