Când trebuie puse cauciucurile de iarnă. Amenzi usturătoare pentru șoferii care nu respectă legea

Când trebuie puse cauciucurile de iarnă. Amenzi usturătoare pentru șoferii care nu respectă legea

Specialiștii au dezvăluit de la ce dată este interzisă circulaţia autovehiculelor cu anvelope de vară. Află când trebuie să pui cauciucurile de iarnă în 2022.

În fiecare an, pe măsură ce ne apropiem de luna noiembrie, șoferii se întreabă când trebuie să își schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă. Obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă depinde strict de vreme.

Când se pun cauciucurile de iarnă

În schimb, potrivit Ordonanței de Guvern nr. 5/2011, care a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011 și completează Ordonanța de urgență nr. 195/2002, este interzisă circulaţia autovehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă pe drumurile publice dacă acestea sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Șoferii care circulă pe zăpadă cu anvelope de vară riscă amenzi uriașe. Oamenii legii nu te pot sancțiunea dacă asfaltul este uscat. Dacă vei fi surprins că circuli cu mașina neechipată adecvat de iarnă, în condițiile expuse anterior, riști o penalizare între 9-20 de puncte de amendă și una financiară ce poate fi cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. Pe lângă amendă, agentul de la „Rutieră” îți va putea reține și certificatul de înmatriculare auto.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce trebuie să ai cauciuri de iarnă

Dacă faci accident și nu ai cauciuri de iarnă, nu vei putea beneficia nici de despăgubirile acordate de firma de asigurare pentru daune și piese. Șoferii trebuie să dețină un set anvelope de iarnă care prezintă marcajele M+S, M.S sau M&S. Sunt legale și cauciucurile „all-season”, dar cu condiția să aibă aceste marcaje.„Menţionăm însă că din punct de vedere tehnic anvelopa all season nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă că a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor ţări cu o climă mai temperată”, precizează RAR.

Specialiștii le recomandă șoferilor, odată ce temperaturile scad noaptea sub 7-8 grade Celsius și chiar se apropie de 0 grade Celsius, să își pună cauciucurile de iarnă. Unel.e persoane merg mai devreme pentru a evita aglomerația de la vulcanizări sau zilele cu polei, potrivit Libertatea.