Evenimentul Zilei > Social > Cancerul gastric. O analiză banală de sânge, ieftină, vă poate salva viața
Cancerul gastric. O analiză banală de sânge, ieftină, vă poate salva viața

Cancerul gastric. O analiză banală de sânge, ieftină, vă poate salva viața

Cancerul de stomac, nenorocirea din viitor! Se pare că alimentele modificare genetic, substanțele chimice adăugate și stilul de viață urban – fast-food, vor avea ca efect, în viitorul apropiat, o creștere alarmantă a numărului bolnavilor de cancer gastric. De fapt, nenorocirea deja a început, conform medicilor.

„Cancerul gastric lovește rău indiferent de vârstă.”, spune medicul oncolog Eugeniu Banu. Acesta remarcă și faptul că în prezent se regăsesc mai mulți pacienți tineri cu această afecțiune, comparativ cu ceilalți ani, în care pacienții care primeau acest diagnostic dur erau trecuți pe prima tinerețe.

Întâlnit mai nou la tineri, de obicei pe antecedente de infecție cu Helicobacter pilori.

Mai puține cazuri operabile. Mai multă carcinomatoză peritoneală prin perforatia seroasei gastrice. Mai ceva că și în cancerul de ovar, zău.

Ce este de făcut?

Merită testată anual prezența în scaun a antigenul Helicobacter Pilori sau ori de câte ori există simptomatologie. Multe din cazuri au etiologie infecțioasă, mai ales la tineri.


Ceva de genul Papilomavirus în cancerul de col uterin sau infecția hepatitica B sau C în cancerul hepatic primitiv.

Dacă cineva a făcut o gastroscopie și s-a trezit cu o gastrită cu metaplazie, trebuie să știe că această este o stare precanceroasă. Să revenim deci la gastroenterolog pentru monitorizare endoscopică.

Să nu uităm că primul semn de sângerare digestivă ocultă este scăderea coeficientului de saturație al transferinei și/sau feritinei. Analizele se pot face pe cont propriu. Nu așteptați să vi le ceară cineva.”, a spus medicul oncolog Eugeniu Banu.