Un loc spectaculos din România. Te poți plimba cu vaporul cu doar un leu

Un loc spectaculos din România. Te poți plimba cu vaporul cu doar un leu Sursa foto Wikipedia

În România există un loc spectaculos în care te poți plimba cu vaporașul cu doar un leu. Ambarcațiunile deja au fost coborâte la apă, iar circulația lor va fi reluată de la 1 martie.

Canalul Bega. Societatea de Transport Public Timişoara a anunțat că de la 1 martie se va relua circulaţia vaporaşelor pe Bega şi că ambarcaţiunile au fost coborâte la apă sâmbătă, 24 februarie, pentru probe.

„Ne pregătim de reluarea circulaţiei pe Canalul Bega! Vaporaşele au fost coborâte la apă în această dimineaţă, urmând a efectua probe funcţionale în zilele viitoare. Din 01.03.2024 vă aşteptăm din nou la o plimbare pe Bega alături de echipajele navelor S.T.P.T”, anunţă STPT.

Plimbare pe canalul Bega cu doar un leu

Traseul curselor pe Bega, graficul de circulaţie, dar şi staţiile în care vor opri urmează să fie disponibile în curând pe site-ul STPT. Preţul unui bilet pentru o călătorie cu vaporaşul, în regim de transport public, pe cursul râului Bega, în interiorul Timişoarei, este de doar 1 leu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Curse de agrement până la ecluza Sânmihaiu Român

Vaporaşele vor face şi curse de agrement, tot pe Bega, însă nu doar pe teritoriul Timişoarei, ci până la ecluza de la Sânmihaiu Român. O astfel de călătorie durează 2 ore, iar preţul unui bilet va costa, pentru un adult, 30 de lei, 10 lei pentru copii, iar persoanele cu dizabilităţi, copiii cu vârsta sub 7 ani, elevii, studenţii şi pensionarii de pe raza judeţului Timiş vor beneficia de gratuitate, pe baza documentelor doveditoare. Un vaporaş care circulă pe Bega are o capacitate de 50 de persoane.

Canalul Bega

Sursa foto Wikipedia

Istoria canalului Bega

Canalul Bega (în maghiară Béga-csatorna) este un canal navigabil din România și Serbia. El are o lungime de 114 km și se întinde între Timișoara și orașul sârbesc Titel. Din totalul lungimii, 44 km sunt pe teritoriul României, iar restul de 70 km pe teritoriul Serbiei.

canalul bega

Sursa foto Youtube

În anul 1728, contele Claudius Mercy a cerut săparea unui canal care să contribuie la asanarea terenurilor inundabile din jurul Timișoarei. Atunci a început canalizarea râului Bega (Begheului) în amonte de Timișoara, până la Făget. Patru ani mai târziu, în 1732, pe noul canal a circulat primul vas până la Pancevo.

Între 1735 - 1754 s-a construit o nouă variantă, mai la sud, între Timișoara și Klekk. Vechiul canal a fost abandonat din cauza pragurilor de nisip care-l făceau impracticabil, mai ales pe timp de vară, când nivelul apei era scăzut.