Un fizician demonstrează că e posibilă călătoria în timp, „fără paradoxuri”

Un fizician demonstrează că e posibilă călătoria în timp, „fără paradoxuri” Sursa foto: Les Cunliffe | Dreamstime.com

Călătoria în timp reprezintă o provocare constantă și captivantă pentru comunitatea științifică. Deși nimeni nu a reușit să furnizeze dovezi concrete în privința fezabilității acestei idei, cu câțiva ani în urmă, Germain Tobar, un student la fizică de la Universitatea Queensland din Australia, a propus o abordare inovatoare.

Acesta a identificat o metodă de construire a unui „pătrat al numerelor”, deschizând astfel calea către călătoria în timp, fără a se confrunta cu paradoxuri.

„Legile clasice ale dinamicii spun că, dacă știi care este starea unui sistem la un anumit moment, acest lucru îți poate spune întreaga istorie a sistemului”, a explicat Tobar în 2020.

Un fizician susține că e posibilă călătoria în timp

Cu toate acestea, teoria relativității generale formulată de Einstein prezice existența buclelor temporale și posibilitatea călătoriilor în timp, în care un eveniment poate fi prezent atât în trecut, cât și în viitorul său propriu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această perspectivă teoretică reconfigurează, în esență, înțelegerea dinamicii, aducând în discuție conceptul de întoarcere a timpului. Calculele relevă că structura spațiu-timp poate suferi ajustări potențiale pentru a preveni apariția paradoxurilor.

Luând un exemplu actual, să presupunem că un călător în timp decide să se întoarcă în trecut pentru a preveni răspândirea unei boli.

Într-un scenariu ideal, dacă misiunea reușește, acesta nu ar mai fi afectat de boală atunci când se întoarce în prezent pentru a interveni.

Albert Einstein

Albert Einstein. Sursa foto: Arhiva EvZ

Principalele concluzii prezentate de fizician

Investigațiile lui Tobar sugerează că boala ar putea să se manifeste în alt mod, urmând o altă rută sau prin intermediul unei metode diferite, eliminând astfel paradoxul.

Indiferent de acțiunile întreprinse de persoane care face călătoria în timp, boala ar fi persistat, nefiind oprită.

Lucrarea elaborată de Tobar nu este ușor accesibilă pentru cei care nu au expertiză matematică. Însă, ea explorează impactul proceselor deterministe (fără hazard) asupra unui număr arbitrar de regiuni din spațiu-timp.

De asemenea, demonstrează cum curbele închise în timp (conform predicțiilor lui Einstein) pot coexista armonios, atât regulile liberului arbitru, cât și cele ale fizicii clasice.

Călătoria în timp poate deveni realitate, dar cu anumite restricții

Studiul a adus o soluție la această dilemă printr-o altă ipoteză, conform căreia călătoria în timp este fezabilă. Însă, călătorii în timp sunt limitați în acțiunile lor pentru a preveni generarea unui paradox.

Călătorie în timp

Călătorie în timp. Sursa foto: Arhiva EVZ

În acest scenariu, călătorii în timp au libertatea de a-și alege acțiunile, dar evită posibilitatea apariției paradoxurilor.

La rândul său, Stephen Hawking a avut încredere că este o posibilitate călătoria în timp. Dacă acest lucru se va întâmpla, cercetarea recentă indică faptul că am avea libertatea de a modela lumea din trecut după bunul plac. Și asta deoarece totul s-ar adapta în mod corespunzător, potrivit ilikeit.stirileprotv.ro.