Statuile reginelor Victoria și Elisabeta din Canada au fost dărâmate, de ziua Canadei, sărbătorită pe 1 iulie. Manifestațiile au avut loc în contextul în care, în ultimele săptămâni, au fost descoperite 1.000 de morminte ale copiilor indigeni nemarcate în apropierea școlilor rezidențiale din Occident.

Protestatarii au cerut anularea Zilei Canadei, sărbătorită pe 1 iulie, care marchează fondarea statului de către coloniile britanice în anul 1867.

Statuia Reginei Elisabeta a II-a, dărâmată de protestatari

1.000 de morminte descoperite în școlile rezidențiale

Protestatarii au condamnat acțiunile Guvernului în contextul în care, recent, au fost descoperite morminte ale copiilor indigeni care nu erau marcate. Peste 150.000 de copii indigeni canadieni au fost despărțiți de familiile lor și, ulterior, obligați să studieze. Acțiunile de acest fel au fost cele mai frecvente în secolele XIX și XX.

Potrivit cercetătorilor, aproximativ 6.000 de minori și-au pierdut viețile în timp ce frecventau aceste unități școlare. 1.000 dintre acestea au fost descoperite în gropi de gunoi comune. Copiii au fost supuși unor condiții de trai extreme, fiind abuzați sexual și înfometați. Elevii au fost, de asemenea, găzduiți în spații prost încălzite și insalubre, notează The Guardian.

Regina Victoria, monarh al Marii Britanii, Canadei și a altor spații în perioada 1837-1901 (anul în care a murit – n.r.), a fost, alături de Regina Elisabeta, o figură reprezentativă în istoria colonială a țării.

Reprezentanții Casei Regale a Marii britanii au negociat primele tratate cu națiunile indigene din Canada, de unde și revolta cetățenilor americani.

Statuile reginelor Victoria și Elisabeta au fost distruse

Protestatarii au acționat joi, 1 iulie, când Ziua Canadei a fost anulată. Statuia de la legislatura din capitala Manitoba, Winnipeg, a fost răsturnată, după ce protestatarii, îmbrăcați în portocaliu pentru a-i onora pe copiii indigeni, au stropit statuia Reginei Victoria cu vopsea roșie.

„Nu vom sărbători furtul pământului și vieților indigene. Ne-am adunat să onorăm viețile pierdute pentru statul canadian”, a transmis Ilde No More, organizator al protestelor în cauză.

„Ea [Regina Victoria] nu înseamnă nimic pentru mine, cu excepția faptului că politicile ei și colonialismul ei sunt ceea ce ne dictează chiar în acest moment în timp ce vorbim”, a spus Belinda Vandenbroeck, o supraviețuitoare a unei școli rezidențiale.

La fața locului au intervenit forțele de poliție care au utilizat un pistol paralizant pentru a aresta un bărbat. În mare parte însă, protestul a fost pașnic, potrivit sursei citate.

Ce mesaj transmite Guvernul britanic

La protest a fost amplasat un panou cu mesajul „Eram copii”. Pe o parte dintre încălțămintea unora dintre protestatari apare mesaje de tipul „Nu vom uita niciodată” sau „Salvați copiii”.

Guvernul britanic a condamnat acțiunile protestatarilor. „Evident, condamnăm orice deteriorare a statuilor reginei”, a spus un purtător de cuvânt. „Gândurile noastre sunt la comunitatea indigenă a Canadei, în urma acestor descoperiri tragice și urmărim aceste probleme îndeaproape și continuăm să colaborăm cu guvernul Canadei în problemele indigenilor”, au mai transmis oficialii.