Evenimentul Zilei > International > Canabis doar pentru localnici în Amsterdam. Turiștii, excluși de la porție
Canabis doar pentru localnici în Amsterdam. Turiștii, excluși de la porție

Canabis doar pentru localnici în Amsterdam. Turiștii, excluși de la porție

Una dintre principalele atracții turistice ale orașului olandez Amsterdam va fi restricționată. Autoritățile locale iau în calcul să interzică accesul turiștilor în magazinele și cafenelele în care se vând droguri ușoare.

Potrivit proiectului, doar rezidenții olandezi vor putea intra în locații care vând canabis potrivit unei noi propuneri a primarului Femke Halsema care dorește schimbarea imaginii orașului. Halsema a anunțat că se așteaptă ca măsura să intre în vigoare cu interdicția completă cel mai devreme anul viitor.

Se vizează combaterea traficului de droguri

Noul planul, susținut de polițiștii locali și procurori, vizează combaterea traficului de droguri și a criminalității organizate legate de comerțul cu marijuana.

„Piața canabisului este prea mare. Vreau să micșorez piața canabisului și să o fac gestionabilă. Condiția rezidenței are implicații majore dar nu văd altă alternativă”, a anunțat primarul din Amsterdam, Femke Halsema, potrivit digi24.ro.

Edilul a prezentat vineri proiectul consiliului local al Amsterdamului, declanșând o dezbatere politică în care sunt implicații și proprietarii magazinelor, aceștia purtând discuții pentru o perioadă de tranziție până la interdicție.

Inițiativa este cea mai recentă mișcare a autorităților din Amsterdam de a reduce fluxul de turiști și de a îmbunătăți calitatea vieții pentru rezidenți.

Mulți turiști au început să viziteze Amsterdamul după ce scăderea prețurilor pentru cursele aeriene l-au transformat într-o destinație populară pentru city break-uri.

„Cafenelele, în speciale cele din centru, se bazează în mare parte pe turiști”, a afirmat Femke Halsema, adăugând că „creșterea turismului a dus doar la o creștere a cererii” și că acest lucru a atras infracționalitatea legată de drogurile grele.

Halsema afirmă că se bazează pe sprijinul mediului de afaceri local, mulți antreprenori nefiind fani ai reputației Amsterdamului de oraș cu acces liber la sex și droguri.

„Putem fi un oraș deschis, ospitalier și tolerant dar și un oraș care le face viața grea infractorilor și încetinește turismul în masă”, afirmă primarul.

Mai mulți turiști decât populația locală

Înainte de pandemia de coronavirusului, renumitul cartier roșu, magazinele de marijuana și canalele pitorești atrăgeau peste 1 milion de vizitatori pe lună – mai mult decât populația permanentă a Amsterdamului.

„Cafenelele, în special în centru, se ocupă în mare parte de turiști”, a spus Halsema. „Creșterea turismului nu a făcut decât să crească cererea” și a atras criminalitatea în materie de droguri în acest proces.