Evenimentul Zilei > Actualitate > Campania de vaccinare pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani, în linie dreaptă. Tot ce trebuie să știe părinții
Campania de vaccinare pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani, în linie dreaptă. Tot ce trebuie să știe părinții

Campania de vaccinare pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani, în linie dreaptă. Tot ce trebuie să știe părinții

În cadrul unei conferințe, Valeriu Gheorghiță a vorbit despre demararea campaniei de vaccinare pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Conform oficialului, aceasta ar putea începe în România în a doua jumătate a lunii ianuarie. Părinții își pot imuniza copiii fie la centrele de vaccinare, fie la cabinetele medicilor de familie.

Specialiștii în epidemiologie susțin că singura modalitate de a ține virusul SARS-Cov-2 în frâu este imunizarea populație. Rând pe rând, campaniile de vaccinare pentru anumite segmente ale populației demarează, iar acum se apropie rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Joi, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a anunțat că, cel mai probabil, această campanie va demara în a doua jumătate a lunii ianuarie.

Potrivit informațiilor oferite de oficial, părinții își pot imuniza copii atât în centrele de vaccinare, cât și în cabinetele medicilor de familie. Acest lucru se va putea face doar după ce se anunță oficial debutul campaniei.

„În ceea ce privește campania de vaccinare în pregătire pentru copiii 5-11 ani a fost deja optimizată platforma de programare și registrul electronic de vaccinare. Ele vor fi deschise în momentul în care vom anunța debutul efectiv al campaniei de vaccinare.

Pentru imunizare copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani este nevoie de consimțământ

Noi am elaborat instrucțiunea care reglementează modalitatea în care se va derula vaccinarea pentru această grupă de vârstă, locațiile în care se va derula sunt în cabinetele organizate în centrele de vaccinare atât din unități sanitare, cât și din afara unităților sanitare, vorbim doar de centrele de vaccinare care folosesc vaccin de la compania Pfizer. De asemenea, se vor putea adresa pentru vaccinare și în cabinetele medicilor de familie acolo unde desigur se va solicita acest tip de vaccin”, a spus Valeriu Gheorghiță, scrie Agerpres.

Înainte de vaccinare copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, părinții sau reprezentantul legal va trebui să își de-a consimțământul pentru imunizare, care va fi efectuat la triaj. Schema completă pentru cei mici constă în două doze, administrate la interval de 21 de zile.

„Conform calendarului de livrare preconizat, foarte probabil că vom recepționa doze de vaccin pediatric de la compania Pfizer în luna ianuarie, ca atare cel mai probabil că în a doua parte a lunii ianuarie vom putea debuta campania de vaccinare adresată acestei grupe de vârstă”, a mai anunțat Valeriu Gheorghiță.