Căminele groazei. Fondatorul asociației care administrează azilul din Mureș, funcționar public

Căminele groazei. Fondatorul asociației care administrează azilul din Mureș, funcționar public Sursa foto: Dreamstime.com

Scandalul Azilele groazei marchează un nou episod, odată cu desoperirea unui alt azil în care oamenii erau ținuți în condiții inumane, în județul Mureș. În acest caz ar fi implicat un funcționar public.

Avocata Ancuța Greu, care reprezintă asociația din Târgu Mureș ce administrează azilul din Bărdești, a oferit prima reacție după dezvăluirile apărute în presă despre un nou azil al groazei. Aceasta susține că e vorba de știri false. „Imaginile cu oamenii subnutriți și ținuți în condiții cumplite sunt vechi iar știrile apărute în presă sunt false”, a fost explicația avocatei.

Fondatorul asociației este un funcționar public cu statut special de la penitenciarul Târgu Mureș. Acesta a postat chiar pe conturile de socializare imagini cu câțiva dintre beneficiarii din azil.

„Este falsă această știre. Au fost nenumărate controale”

„La acest centru nu au fost găsiți copii. Am observat știrile apărute în mass media, atât în presa scrisă cât și în televiziune, prin care se reiterează faptul că în rândul beneficiarilor se aflau și minori. Este falsă această știre. Cât despre condiții, acestea au fost verificate periodic de către autoritățile care s-au deplasat în controale, în ultimele 3 săptămâni au fost nenumărate controale, probabil 10-20 de controale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și mai mult decât atât, pentru beneficiarii pe care îi aveam contractați prin DGASPC, s-au făcut controale lunare încheiate prin rapoarte de activitate”, a declarat avocata Ancuța Greu la Antena 3.

Oameni ținuți în condiții inumane, închişi la subsol

La subsolul azilului din Mureș au fost găsite 7 persoane, în condiții total improprii.

Politiștii Secției 3 Poliție Rurală Râciu au fost sesizați cu privire la faptul că, la subsolul unui imobil din localitatea Bărdești, mai multe persoane sunt ținute în condiții inadecvate. Oamenii legii au constatat la locul indicat că este vorba despre mai mulţi adulți.

Ștefan Godei, patronul azilelor groazei din Voluntari. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Trei dintre persoanele găsite în subsolul imobilului sunt minori cu dizabilități. Conform surselor Antena 3 CNN, copiii găsiți în beci nu figurează în evidențele centrului. Patronul a fost dus la audieri, licența Centrului din Bărdești fiind retrasă.

Potrivit Digi 24, acest centru a fost închis în urma unui control, acum două săptămâni. Erau cazați, în acte, 23 de adulți, costurile fiind acoperite de stat. În camerele de la subsol, însă, 6 copii și adulți au fost lăsate fără apă, mâncare și ținute printre fecale, muște și mormane de nisip. În urmă cu două săptămâni, autoritățile au mers în control la azil, au găsit probleme, dar nu au găsit și camerele de la subsol.

Premierul a cerut o intervenție de urgență

Premierul Marcel Ciolacu și actualul ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu, au cerut intervenție de urgență. Premierul a cerut inclusiv modificarea legii de la declanșarea scandalului Azilele groazei, între timp fiind demarate controale drastice la toate centrele pentru vârstnici din țară.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

"Ca urmare a informațiilor primite de la Centrul de Resurse Juridice, am dispus de urgență intervenția instituțiilor statului în cazul unor abuzuri și violențe inadmisibile comise împotriva unor beneficiari din Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu'Min, din județul Mureș.

Conform informațiilor primite, victimele erau ținute închise și supuse unor acte de violență, necesitând de urgență intervenții medicale. Voi monitoriza îndeaproape evoluția evenimentelor pentru a mă asigura că victimele vor primi un tratament adecvat, iar vinovații vor fi trași la răspundere. Toleranță zero în astfel de situații!", a scris Marcel Ciolacu, joi, într-o postare pe pagina sa de Facebook.