Căminele groazei din Mureș. Procurorii au exhumat cadavrele a două femei

Căminele groazei din Mureș. Procurorii au exhumat cadavrele a două femei Sursa foto: Captură video

Procurorii DIICOT au exhumat astăzi cadavrele a două femei care ar fi fost pacientele azilului din Bărdești, Mureș. Oamenii legii vor să afle dacă moartea a survenit ca urmare a condițiilor improprii din cămin. Femeile, una născută în 1990, iar cealaltă în 1992, au decedat în 2022 la azilul din Mureș.

Căminele groazei, episodul din Mureș. Autoritățile au descoperit în luna iulie a anului trecut că șapte persoane cu dizabilități au fost ”cazate” la subsolul clădirii printre materialae de construcții. În ciuda dizabilităților și a vârstei înaintate pacienții au fost lipsiți de drepturile elementare.

Căminele groazei din Mureș

Căminele groazei este un titlu generic dat de presă pentru a descrie ororile descoperite de autorități în centrele care ar fi trebuit să-i îngrijească pe bătrâni. Azilul din Mureș face parte din căminele care au indignat întreaga opinie publică în vara acestui an. Pacienții cazați acolo au fost privați de libertate, de asistența medicală necesară și nici nu le-au fost asigurate normele minime de igienă.

Toate aceste nereguli au fost aduse în atenția publicului la scurt timp după scandalul cu ororile din căminele groazei administrate de familia Godei. Deși, instituțiile statului au facut mai multe controale la căminul respectiv, cei șapte pacienți ascunși în beci nu au fost găsiți. I-au găsit în schimb reprezentanții Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ) care s-au deplasat la centrul respectiv în urma unei sesizări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Condițiile mizere depistate de Centrul pentru Resurse Juridice

„Zăceau culcați pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ei, de care nu se puteau apăra, și nu puteau cere ajutor”. Separat de cei șapte pacienți ținuți în condiții mizere la subsol, într-o altă încăpere „alte două persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3/2m, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat. Accesul către acest spațiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau așezate cărămizi”, potrivit raportului CRJ.

Neregulile au ieșit la suprafață după ce polițiștii județeni au sesizat porcurorii DIICOT. Pacienții făceau niște semne cu mâna când trecea cineva pe lângă ei. Dar nu m-am gândit că poate fi atât de grav", a povestit o altă persoană.

O femeie din Capitală amenința că se sinucide

Sursa foto: INQUAM_Photos

Căminele groazei: Azilul avea licență pentru cazarea a 20 de persoane

Azilul ar fi fost administrat de un angajat al Penitenciarului din Târgu Mureș. Acesta ar fi încasat chiria pe spațiul respectiv. Anchetatorii au stabilit că banii necesari pentru îngrijirea pacienților au fost folosiți în alte scopuri.

Procurorii DIICOT au identificat până în prezent 56 de persoane cazate în spațiile în condițiile în care azilul avea licență pentru cazarea a 20 de persoane.