Terapia durerii, inclusă între serviciile medicale oferite românilor. Legea a trecut de Parlament

Terapia durerii, inclusă între serviciile medicale oferite românilor. Legea a trecut de Parlament Sursa foto: Dreamstime.com

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care permite asiguraților să beneficieze de servicii medicale pentru terapia durerii. Acestea sunt definite drept diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor prin controlul sau înlăturarea durerii.

Votul deputaților vine după ce Senatul a promovat actul normativ în urmă cu câteva zile, pe 29 mai. Proiectul modifică și completează Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Proiectul a fost iniţiat de un grup de parlamentari din coaliția de guvernare.

Camera Deputaților reglementează terapia durerii

Proiectul de lege, adoptat în Parlament, reglementează dreptul asiguratului la servicii medicale pentru terapia durerii. Este vorba despre un ansamblu de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor cu dureri acute sau cronice. Obiectivul urmărit de legea adoptată de Camera Deputaților este de a îmbunătăți calitatea vieții celor aflați în suferință. Măsura prevede controlul durerii sau înlăturarea sa.

Potrivit actului normativ, durerea este „experienţa senzorială şi emoţională neplăcută asociată sau semănând a fi asociată cu o leziune tisulară reală sau potenţială”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Asiguraţii au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor ei, pentru recuperarea după boală şi pentru terapia durerii. În cazul asiguraţilor care beneficiază de serviciile medicale pentru terapia durerii, managementul durerii se realizează în cadrul medicinei bazate pe dovezi, în mod integrat şi interdisciplinar, pe baza ghidurilor de practică medicală, protocoalelor naţionale de practică medicală, protocoalelor operaţionale de practică medicală sau a protocoalelor terapeutice”, prevede proiectul adoptat de Camera Deputaților.

Parlament

Parlament Sursa: Arhiva EVZ

Despre terapia durerii

Actul normativ adoptat de Camera Deputaților a fost elaborat în urma consultării cu mai multe instituții. Este vorba despre organisme profesionale, Ministerul Sănătăţii, alte ministere şi instituţiile cu reţea sanitară proprie, dar și de Ministerul Educaţiei. Toate aceste structuri urmează să elaboreze strategia privind formarea profesională în managementul durerii a profesioniştilor.

De asemenea, urmează să fie elaborată strategia privind educarea pacienţilor pentru prevenirea şi terapia durerii, mai stipulează actul normativ.

Serviciile medicale pentru terapia durerii sunt definite în acest proiect drept „ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele, copii sau adulţi, cu dureri acute sau cronice, având ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau înlăturarea durerii”.

Printre iniţiatori se numără parlamentarii Nicoleta Pauliuc, Nelu Tătaru, Adrian Streinu-Cercel, Florian Bodog, Stela Firu, Patriciu Achimaş - Cadariu, Leonard Azamfirei, Cristina Agnes Vecerdi, Corneliu Florin Buicu şi Attila Laszlo.

Durere

Durere Sursa foto: EVZ

Terapia a trecut de Camera Deputaților

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Legea care a trecut de Camera Deputaților prevede un set de metode și tehnici specializate care vizează ameliorarea sau eliminarea durerii. Astfel, pacienții pot funcționa mai bine, iar calitatea vieții lor va fi mai bună.

Definită în literatură de specialitate că o abordare multidisciplinară, terapia durerii implică mai multe specialități medicale. Aceasta are la bază principii de tratament individualizat, centrat pe pacient și pe nevoile  sale.

Durerea este o senzație neplăcută, care apare că urmare a unei leziuni, a unei boli sau a unui factor stresant. Aceasta indică prezența unei probleme de sănătate și care determina reacții de apărare a organismului. Durerea este acută sau cronică, în funcție de durata și de intensitatea ei.