Invata sa-ti controlezi durerea!

Invata sa-ti controlezi durerea!

Pentru orice tip de durere - usoara, moderata sau severa -exista strategii de tratare diferite, puse la punct de terapeuti specializati.

Durerile care persista timp de mai multe zile, fie ca este vorba de cele de cap, spate sau articulatii, sunt un semnal de alarma ce te avertizeaza ca trebuie sa mergi la medic.

Experti care stabilesc ce medicament sa iei in functie de durerea pe care o ai exista si in Romania: medici de familie special instruiti, responsabili de tratatarea durerilor moderate sau doctori de spitale, care se ocupa mai ales de bolnavi cu dureri cronice. In plus, multe firme de medicamente au divizii specializate pe „terapia durerii”. Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit chiar o scala a intensitatii durerii ce permite personalizarea tratamentului.

Cum se trateaza durerile usoare

Ne puteți urmări și pe Google News

Expertii OMS au clasificat durerea si tratamentul ei in functie de intensitatea acesteia, evaluata pe un scor de la 1 la 10, in trei trepte. Pe prima se situeaza durerea usoara, de articulatii, spate sau de cap, cu scor intre 1 si 4.

„Durerile usoare se trateaza cu analgezice slabe, precum metamizol (n.r. - algocalmin, algozone etc.) sau paracetamol, dar si cu antiinflamatorii nesteroidiene, ce actioneaza simultan si asupra inflamatiilor tesuturilor. Antiinflamatoarele vechi, acid acetilsalicilic (aspirina), diclofenacum (n.r. - Diclofenac, Arthrex, Voltaren etc.), prezinta insa numeroase efecte adverse gastrointestinale, de la senzatia de arsura pana la gastrita si ulcer.

Din pacate, bolnavii le solicita direct din farmacie, fara o consultatie prealabila la medicul de familie, expunandu-se astfel riscului de a face boli de stomac”, explica Corina Antipa, Business Unit Manager pe divizia CNS/PAIN Zentiva. Mai sigure sunt antiinflamatoarele din noua generatie, din categoria carora fac parte nimesulidul si meloxicamul.

Analgezice  pentru spate

Pe treapta a doua se situeaza durerea moderata, cu note intre 4 si 7. Aceasta se trateaza cu analgezice cum ar fi tramadolul sau derivatii de codeina. „Intrucat reprezinta un analgezic foarte eficient, tramadolul este des utilizat de medicul de familie pentru terapia durerii cronice moderate si severe si in special a durerilor de spate ori a celor asociate cu unele boli cum ar fi diabetul sau cancerul”, spune Corina Antipa. 

Treapta a treia, durerea severa, cu note de intensitate intre 7 si 10, se intalneste cel mai adesea la cei care sufera de cancer. Aceasta se trateaza cu morfina sau derivati de morfina, prescrise de oncolog.

CRONICIZARE

Managementul durerilor care nu trec

Cele mai multe cazuri in care sunt implicati terapeutii in tratarea durerii sunt cele postoperatorii si cele cronice. „Dupa operatie, bolnavul isi evalueaza intensitatea durerii cu ajutorul scalei. Daca aceasta depaseste nivelul 5, ii vom administra un calmant”, explica Elena Copaciu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Durerii. Managementul durerii presupune si masurarea gradului de satisfactie, folosind o scala cu patru niveluri. Chiar daca dupa operatie bolnavul nu mai are dureri, el poate avea greturi, ceea ce inseamna ca gradul de satisfactie nu este mare.

O boala a sistemului nervos

Si durerea cronica poate fi tratata prin astfel de tehnici. Primul pas consta intr-o discutie detaliata cu bolnavul, in care se stabilesc cauza si intensitatea durerii. Uneori, medicul poate recomanda si examinari precum tomografii ori radiografii.

„Dupa aceasta discutie, terapeutul intocmeste o fisa a pacientului in care va trece datele personale ale acestuia si istoricul simptomatologiei”, explica medicul Florin Costandache, membru al Asociatiei Romane pentru Studiul Durerii. In a treia etapa incepe tratamentul. Controalele medicale sunt necesare la intervale regulate, stabilite de specialist.

„Durerea cronica este o boala a sistemului nervos ce conduce informatia dureroasa catre creier. Terapia durerii este necesara celor cu dureri lombare severe, artroze severe, reumatism, dar si persoanelor cu osteoporoza sau nevralgii dupa herpes zoster”, mai explica Elena Copaciu.

Mai multe informatii despre medicii specializati in terapia durerii poti afla la numarul de telefon: 021.3180522 interior 150, 215 sau de pe site-ul www.arsd.ro

Ghid

Semne pe care nu trebuie sa le ignori

Cea mai mare durere de cap din viata ta necesita interventie medicala imediata. „Daca ai racit poate fi vorba despre o sinuzita”, afirma Sandra Fryhofer, purtator de cuvant la American College of Physicians.

Durerile din piept pot semnala o pneumonie sau un atac de cord. Bolile de inima se pot manifesta si prin dureri de gat, abdomen ori prin dureri la umarul sau bratul stang. Nu neglija nici durerile de gambe. Acestea pot fi cauzate de trombozele venoase sau cheaguri de sange. Pe de alta parte, picioarele fierbinti pot fi semnul diabetului sau al neuropatiei periferice. Durerile difuze pot indica o depresie.

„Cei cu depresii pot avea dureri de cap, stomac, maini sau picioare, uneori simultan”, afirma psihiatrul Thomas Wise. La randul lor, durerile severe abdominale pot indica inflamatia apendicelui sau afectiuni ale pancreasului, dar si ulcer ori blocaj intestinal. Oricare dintre semnele mentionate mai sus ar trebui sa te trimita la medic.