Nicoleta Pauliuc, nou proiect de lege. Cine o susține

Nicoleta Pauliuc, nou proiect de lege. Cine o susțineSenatoarea Nicoleta Pauliuc. Sursa foto: Facebook

Nicoleta Pauliuc are un nou proiect de lege pentru angajați. Ideea are la bază o inițiativă a preotului Constantin Necula.

Nicoleta Pauliuc, nou proiect de lege. Cine o susține

Medici specialiști, conducători de clinici și spitale, precum și reprezentanți ai societății civile, au exprimat în cadrul unei conferințe la Palatul Parlamentului necesitatea facilitării accesului angajaților la controale medicale preventive. Proiectul legislativ în acest sens a fost propus de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc și a fost supus dezbaterii publice. Inițiativa are la bază propunerea preotului Constantin Necula și a organizației sale comunitare din Sibiu:

„E firesc să ne apărăm mamele, surorile, soțiile. E firesc de fiecare dată să stăm de partea prevenției cancerului și cred că e nevoie de toate acestea ca lucrurile să nu degenereze și mai tare”, a declarat părintele.

Senatoarea vizează și alte boli în noul proiect

Proiectul de lege propus de senatoarea Nicoleta Pauliuc nu se limitează doar la controale preventive pentru cancer, ci acoperă și alte afecțiuni medicale. Acest proiect a fost lansat în cadrul săptămânii dedicate Zilei Supraviețuitorilor de Cancer, o inițiativă susținută de senatoare pentru promovarea politicilor de sprijin pentru pacienții oncologici și familiile acestora.

Mesajele de susținere pentru inițiativele legislative ale senatoarei Pauliuc au fost exprimate și de către: Luciana Indre, jurnalist, Chris Simion-Mercurian, regizoare de teatru, precum și de reprezentanți ai unor asociații care militează pentru drepturile pacienților oncologici.

Cancerul de piele ar putea beneficia de un tratament revoluționar

Sursa foto: Dreamstime.com

Terapia durerii ar putea fi recunoscută oficial ca un drept al pacienților din România

Dacă un proiect legislativ va fi aprobat de Parlament, terapia durerii ar putea fi recunoscută oficial ca un drept al pacienților din România. În prezent, doar o fracțiune dintre aceștia beneficiază de acest tip de terapie, care, în majoritatea cazurilor, este accesibilă doar în sectorul privat.

Proiectul de modificare și completare a Legii nr. 95/2006, care prevede includerea terapiei durerii în drepturile pacienților, a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru sănătate din Senat. Această modificare va asigura că dreptul la terapia durerii va fi recunoscut oficial ca parte integrantă a drepturilor asiguraților în cadrul asigurărilor sociale de sănătate, alături de drepturile legate de tratament, prevenție și recuperare.

Ce propune Nicoleta Pauliuc

Nicoleta Pauliuc, unul dintre inițiatorii proiectului, a subliniat importanța acestuia, afirmând că reprezintă o schimbare fundamentală în abordarea medicinei în România. Accentul nu mai este pus exclusiv pe tratamentul efectiv pentru vindecare sau îmbunătățirea stării pacientului, ci și pe eliminarea sau cel puțin reducerea drastică a suferinței.

Prin gestionarea durerii cu ajutorul medicamentației și a procedurilor medicale specifice, spune aceasta, se poate îmbunătăți calitatea vieții pacienților și se pot facilita trecerea lor peste momentele extrem de dificile.

„Tehnica medicală şi cunoştinţele noastre au evoluat suficient astfel încât, aproape în fiecare caz putem face lucruri concrete în sistemul spitalicesc, pentru a reduce suferinţa celor care se confruntă cu aproape orice tip de afecţiune”, a mai adăugat aceasta.

Conform legii privind terapia durerii, Ministerul Sănătății, celelalte ministere și instituțiile cu rețea sanitară proprie, împreună cu Ministerul Educației, vor elabora strategii pentru instruirea specialiștilor în managementul durerii și pentru educația pacienților în prevenirea și tratamentul durerii.

 

Ne puteți urmări și pe Google News