Legea vrea să schimbe legea: Colaborare între spitalele de stat și cele private

Legea vrea să schimbe legea: Colaborare între spitalele de stat și cele private Sursa foto: Dreamstime

Alexandru Rafila vrea soluții legislative pentru colaborarea dintre spitalele de stat și cele private. Ministrul Sănătăţii a declarat joi că vrea să găsească împreună cu restul colegilor săi o soluţie legislativă care să permită o astfel de situaţie. Astfel, pacientul ar putea fi tratat în ambele sisteme medicale.

Alexandru Rafila, măsuri noi pentru spitalele de stat și private

Ministrul Sănătății susține că sectorul public și privat ar trebui să fie complementare. Astfel, pacienții din România ar putea fi tratați la stat și la privat în alte condiții. Alexandru Rafila a subliniat că medicii de la stat pot lucra și în unitățile spitalicești private, însă trebuie să țină cont de un anumit aspect.

spitale

Medici români.Sursa foto: Dreamstime

„Aş vrea să fiu foarte bine înţeles, ne gândim cu colegii să lucrăm la un punct de vedere legislativ care să fie făcut cumpătat şi care să respecte două principii. Un principiu este al faptului că un medic poate să lucreze deopotrivă în sistemul public sau în cel privat, dar lucrul acesta trebuie făcut cu respectarea programului de lucru, dacă lucrează în spitalul public, în integralitatea lui. Al doilea principiu este că pacienţii pot să opteze între public şi privat, însă eu m-am referit explicit la situaţia în care de exemplu un pacient este chemat la spitalul public, este investigat la spitalul public , după care este direcţionat către o clinică privată”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Situația medicilor care lucrează în ambele sectoare

Ministrul Rafila vrea să reglementeze direcționarea pacienților de la stat  spre sectorul privat. Pentru a ajunge la un astfel de rezultat, oficialul a subliniat că își dorește ”un punct de vedere legislativ cumpătat”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu este vorba de niciun fel de îngrădire a dreptului medicilor sau a pacienţilor să opteze să lucreze sau să fie trataţi în sistemul public sau privat, dar lucrurile acestea trebuie să se întâmple foarte clar, ori se tratează în sectorul public, ori în acel privat”, a mai spus acesta.

Alexandru Rafila, despre colaborarea dintre spitalele publice din România

Ministrul Sănătății susține că ambele sectoare ar trebui să funcționeze în condiții de egalitate în ceea ce privește decontarea serviciilor. De asemenea, oficialul a afirmat că spitalele private și publice ar trebui să se completeze vizavi de actul medical.

Alexandru Rafila

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

„Nu trebuie îngrădit acest parcurs şi vreau să găsim o soluţie legislativă care să permită, în anumite situaţii, şi o astfel de situaţie în care pacientul este tratat întâi la public şi trebuie să ajungă la privat, sau invers, când ajunge din sistemul privat în cel public. Eu cred că cele două sectoare, public şi privat, nu trebuie să fie considerate opuse, ci trebuie să fie considerate complementare, dar trebuie să jucăm în condiţii de egalitate în ceea ce priveşte modul de decontare a serviciilor”, a mai subliniat Rafila.