Apele pentru scăldat din România. Ce calificative ne-a dat Agenția Europeană de Mediu

Apele pentru scăldat din România. Ce calificative ne-a dat Agenția Europeană de Mediu Sursa fozo: Pixabay

Majoritatea locurilor de scăldat din Europa îndeplineau anul trecut cele mai stricte standarde ale Uniunii Europene în materie de calitate a apei, fiind încadrate în categoria „calitate excelentă”. La 2,3 la sută dintre apele de îmbăiere menajere, calitatea apei a fost clasificată ca fiind „bună”.

În cel mai recent raport al Agenției Europene de Mediu privind calitatea apelor pentru scăldat din Europa, Austria a fost nevoită să cedeze primul loc Ciprului. Din 260 de zone de îmbăiere interne examinate anul trecut, 96,9% au fost clasificate ca fiind „excelente”,  mai mult decât în aproape toate celelalte țări din Uniunea Europeană. Cipru, care se afla pe primul loc, a obținut 99,2 %. La 2,3 la sută dintre apele de îmbăiere menajere, calitatea apei a fost clasificată ca fiind „bună”.

Calificativul obținut de România

De asemenea, în Malta, Bulgaria, România, Slovenia şi Luxemburg locurile de scăldat analizate au îndeplinit cel puţin standardul minim de „calitate suficientă”. Analiza a fost realizată de Agenţia Europeană de Mediu (AEM) în cooperare cu Executivul comunitar.

Calitatea apei din zonele de coastă, care reprezintă două treimi din totalul locurilor de scăldat, este în general mai bună decât cea a zonelor de râuri şi lacuri interioare. Anul trecut, 88,9% din zonele de scăldat de coastă ale UE au fost clasificate ca fiind de „calitate excelentă”, comparativ cu 79,3% din zonele interioare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Malta, Bulgaria, România, Slovenia, şi Luxemburg îndeplineau cel puţin standardul minim de „calitate suficientă”, în 2022.

De la adoptarea Directivei UE privind apa pentru scăldat, în 2006, proporţia zonelor din categoria „calitate excelentă” a crescut şi s-a stabilizat în ultimii ani, între 85% - 89% pentru apele pentru scăldat din zonele de coastă şi între 77% - 81% pentru zonele interioare. În 2022, categoria „calitate excelentă” a reprezentat 85,7% din toate apele de scăldat din Uniunea Europeană. Standardul minim de „calitate suficientă” a fost îndeplinit de 95,9% din toate apele de scăldat din UE.

Slovacia și Polonia pe ultimele locuri

Au fost examinate în total 21 658 de situri de monitorizare din UE și 315 din Albania și Elveția. 85,6 la sută dintre acestea au oferit o calitate excelentă a apei. În urma lor se situează Estonia (64,6 %), Ungaria (63,1 %), Slovacia (59,4 %) și Polonia (55,9 %).

Doar două țări din UE au avut o calitate slabă a apei pentru scăldat la trei la sută sau mai mult din situri: Țările de Jos și Suedia. În Albania, opt ape pentru scăldat au fost clasificate ca fiind de calitate slabă (6,7 la sută). Dar, ca urmare a construirii mai multor stații de tratare a apelor uzate, acest număr a scăzut semnificativ din 2015 (39,1 la sută), se arată în raport.

Raportul evidențiază, de asemenea, alte inițiative de îmbunătățire a calității apei. De exemplu, Parisul investește 1,4 miliarde de euro pentru a utiliza inițial Sena ca traseu de înot pentru competiția de triatlon de la Jocurile Olimpice din 2024. Începând din 2025, 20 de zone de înot și de scăldat vor fi deschise de-a lungul Senei și al Marnei, informează Agerpres.

articol sustinut