Calendar ortodox, 8 august. Pomenirea Cuviosului Părinte Emilian Mărturisitorul, cel care din călugăr a ajuns episcop

Calendar ortodox, 8 august. Pomenirea Cuviosului Părinte Emilian Mărturisitorul, cel care din călugăr a ajuns episcop Sursa foto: Arhiva EVZ

În ziua a 8-a a lunii august, în Calendarul Ortodox este pomenirea Cuviosului Părintelui nostru Emilian Mărturisitorul, episcopul Cizicului. A fost mai întâi călugăr la Mănăstirea ridicată de Sfântul Tarasie (cf. 25 februarie), unde se remarcă prin virtuțile sale. La un timp după prietenii și frați ai săi întru asceză, Sfântul Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadelor (cf. 23 mai), și Sfântul Teofilact Mărturisitorul, episcopul Nicomidiei (cf. 8 martie), el fu la rândul sau ridicat la rangul de episcop și succeda Mitropolitului Cizicului, Nicolae (după 788).

Se arată drept un credincios econom al harului dumnezeiesc și se distinse atât prin milostenia să cât și prin blândetea deprinderilor sale.

Cu ocazia conferintei despre închinarea la Sfintele Icoane, convocată la palat de către împăratul Leon al V-lea Armeanul (813-820), în 815, Sfântul Emilian îl interpela pe suveranul eretic și îi spuse că dacă problema dogmelor era de ordin stric ecleziastic, ea trebuia să fie rezolvată la biserica și nu în față autorităților civile. În urmă acestei curajoase mărturii de credință, el fu exilat. După vreo cinci ani de încercări, muri, se crede, asasinat de agenții împăratului și pleca la ceruri, la curtea Sfinților Mucenici triumfători (după Menologul lui Vasile al ÎI lea, el ar fi murit în pace la locul sau de exil).

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Miron, făcătorul de minuni, episcopul Cretei.

Acest sfânt a fost născut în Avrachi, cetate din Creta, aproape de Cnoson, împodobindu-se cu dumnezeiască și dreapta credință. La începutul vieții lui, luându-și femeie, era plugar și ajută pe săraci din roadele ce i se făceau; și cu cât da mai mult, cu atât mai mult i se înmulțeau roadele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar milostenia la el era peste firea omenească; se spune că a prins la aria lui 12 oameni, care își umpluseră sacii cu grâu, și se chinuiau să-i ridice pe umeri neîndurându-se să deșerte din saci. Iar el în loc să le facă certare, se străduia cu dânsii că să-i ajute, ridicând cu mâna lui sacul fiecăruia și punându-i-l pe umeri, le-a poruncit să nu spună nimănui nimic.

A fost hirotonit preot în sfânta lui Dumnezeu Biserica; iar dacă a încetat prigoană, a fost făcut arhiereu al Cretei, unde a făcut multe minuni. Și savârsindu-și rămășiță vieții cu cuviință și cu plăcere dumnezeiască, și prăznuind luminat praznicele mucenicilor, la vârsta de 100 de ani către Domnul s-a mutat, către anul 350.

Tot în această zi, pomenirea Preacuviosului Părintelui nostru Teodor, egumenul de la Oronon.

Acest sfânt părinte din mică vârsta ridicând asupra să Crucea Domnului, a sălășluit prin peșteri și prin munți și prin vai. Drept aceea aducându-se către Domnul că un mir scump și că o tamâie bine primită, cu pace s-a savârsit.

sursa: calendar-ortodox.ro.