Calendar Ortodox, 11 iunie. Moșii de Vară, ziua în care ne rugăm pentru cei trecuți la cele veșnice și dăm de pomană

Calendar Ortodox, 11 iunie. Moșii de Vară, ziua în care ne rugăm pentru cei trecuți la cele veșnice și dăm de pomană Sursa:crestinortodox.ro

Moșii de Vară sau Sâmbăta Morților reprezintă ziua în care creștinii se roagă pentru toți cei dragi care au trecut la cele veșnice. Tot astăzi se dă de pomană și se merge la cimitir. Tot în 11 iunie mai sunt pomeniți doi sfinți.

Sâmbăta dinainte de Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt (Rusaliile) este închinată celor adormiţi pentru ca să se împărtăşească şi ei de mângâierea Sfântului Duh Care s-a pogorât peste Apostoli şi de atunci cârmuieşte lumea în chip nevăzut. Această zi poartă numele de „Sâmbăta Morților”, iar în popor este cunoscută sub numele de „Moşii de vară“.

Încă din vremea Sfinţilor Apostoli, după cum mărturiseşte Sfântul Ioan Gură de Aur, se ţineau zile de pomenire a strămoşilor adormiţi în speranţa fericirii veşnice.

„Această zi este închinată pomenirii tuturor moşilor de vară, adică a celor din veac adormiţi. Textul liturgic din Penticostar arată faptul că sunt acum pomeniţi creştinii care au adormit în credinţă: părinţi, strămoşi, bunici şi străbuni, fraţi şi prieteni, bogaţi şi săraci, împăraţi şi domni, pe cei de laolaltă şi sihaştri“, scrie Basilica.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se dă de pomană

Potrivit tradiției ortodoxe, Sâmbăta Morților sau Morții de Vară este o sărbătoare de pomenire în care rudele celor decedați merg la Biserică pentru a sfinții colaci și colivă, pe care le dau mai apoi de pomană celor săraci.

Credincioșii pregătesc și un pomelnic în numele celor adormiți, pe care-l va rosti preotul la săvârșirea Sfintei Liturghii, care se oficiază în această zi. Tot astăzi, rudele celor care au trecut la cele veșnice merg la cimitir, unde curăță mormintele celor adormiți.

Pomenire pentru doi sfinți

Tot în această zi, de 11 iunie, mai sunt pomeniți și doi sfinți. Sfantul Vartolomeu a fost unul dintre cei doisprezece ucenici ai lui Hristos. Împreună cu Sfântul Apostol Filip și Mariami, sora acestuia, au fost prezenți în cetățile din Siria și Asia de Sus, vestind învățătura lui Hristos. Sfântul Vartolomeu a ajuns în Arabia, Persia și apoi în India, unde a întemeiat mai multe biserici. A ajuns apoi în Armenia, unde i-a botezat pe mulți, printre care și pe împăratul armean, Polimie.

Fratele împăratului însă a cerut la sfântul să fie prins și să i se taie capul. Creștinii au luat trupul sfântului și l-au îngropat cu cinste într-un sicriu de plumb. Pentru că la mormântul său se săvârșeau multe minuni, păgânii i-au aruncat sicriul în mare. Trupul său a ajuns în Insula Lipara, iar după un timp sfintele sale moaște au ajuns la Benevento, iar de acolo, la Roma.

Sfântul Luca al Crimeei s-a născut în data de 27 aprilie 1877 și a trecut la cele veșnice în 11 iunie 1961. În pofida terorii regimului bolsevic, el a refuzat în mod categoric să facă operații fără a avea în sală icoana Maicii Domnului. Pentru dragostea și credința lui în Iisus Hristos, el a pătimit mult în temnițele comuniste. Moaștele sale se află într-o biserică din Crimeea.