Evenimentul Zilei > Social > Calendar Creștin Ortodox, 8 februarie. Sfântul Teodor Stratilat a fost răstignit la fel ca și Isus
Calendar Creștin Ortodox, 8 februarie. Sfântul Teodor Stratilat a fost răstignit la fel ca și Isus

Calendar Creștin Ortodox, 8 februarie. Sfântul Teodor Stratilat a fost răstignit la fel ca și Isus

În calendarul creștin ortodox, Sfântul Teodor Stratilat este pomenit pe 8 februarie. El i-a convertit pe păgâni la creștinism și a fost răstingnit la fel ca și Isus.

În calendarul creștin ortodox, Sfântul Teodor Stratilat este pomenit pe 8 februarie. El a fost un sfânt militar din secolul al IV-lea, foarte popular în Biserica Ortodoxă. Acesta a trăit pe vremea împăratului Liciniu (307-324). Provenea după neam din Evhaita și locuia în Iracleea, care se află lângă Marea Neagră.

În urma unei inspecții făcută de Licinius în anul 320 la reședința Sfântului Teodor din Iracleea Pontului a aflat că acesta este creștin și convertea mulți păgâni la Hristos. El a fost obligat să aducă jertfe zeilor păgâni, dar a refuzat.

Din porunca împăratului, Sfântul Mucenic Teodor Stratilat a fost întemnițat cinci zile, apoi a fost răstignit pe cruce asemenea lui Iisus Hristos, mâinile și picioarele i-au fost străpunse de piroane, iar trupul a servit ca țintă pentru săgețile arcașilor începători. Acesta a crezut că a murit, dar un înger la salvat.

A doua zi, împăratul a poruncit să i se taie capul. Moaștele Sfântului Mucenic Teodor se află în Biserica Mântuitorului din același oraș, operă a arhitectului Andrea Palladio. Un fragment din moaștele sfântului se află la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea.

Rugăciune către Sfântul Teodor Stratilat

Creștinii pot să rostească o rugăciune puternică către Sfântul Teodor Stratilat.

Troparul Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat, glasul al 4-lea:

Strălucit voievod al adevăratei Oşti a Împăratului Ceresc ai ajuns, Fericite Teodor, purtătorule de biruinţă; că înţelepţeşte te-ai luptat cu armele credinţei şi mulţimile demonilor le-ai biruit şi adevărat biruitor te-ai arătat. Pentru aceasta pe tine cu credinţă pururea te fericim.

Cântarea 1, glasul al 8-lea.

Photo 159825506 © Leo Lintang | Dreamstime.com

Irmosul:

Pe Faraon cel ce se purta pe car l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut oarecând minuni, lovind în chipul crucii şi despărţind marea şi pe Israel cel ce fugea pedestru, l-a mântuit; pe cel ce cânta cântare lui Dumnezeu.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Teodor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Înfrumuseţat fiind cu nume care arată că eşti un dar al lui Dumnezeu şi visterie de daruri dumnezeieşti arătându-te, cel ce ai fost împodobit cu har mucenicesc, umple de har, Fericite Teodor, pe cei ce te laudă pe tine, cinstindu-te cu cântări.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Teodor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu fapta şi cu cuvântul încredinţând numirea ta de dar al lui Dumnezeu, în dar împărţeşti daruri celor ce au nevoie; că tot darul desăvârşit care se pogoară de sus, de la Tatăl primindu-l, îmbogăţeşti pe toţi cei ce te cinstesc pe tine.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Teodor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Preaînţeleptule, primind din copilărie putere şi înţelepciune de la Dumnezeu, cu vitejie ai răpus mai întâi toată pofta trupului şi pe demoni; iar mai apoi ai ruşinat, cu ajutorul Duhului, trufia vrăjmaşilor tirani, fericite.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Teodor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca un îndemânatic, cu judecată şi cu chibzuinţă ai biruit înţelepţeşte, fericite, pe ritorul cel cu graiuri înşelătoare; şi cu faptele ai prins ca într-o undiţă pe Liciniu, dovedindu-l că se închină chipurilor cioplite, celor moarte şi se hrăneşte cu deşarte nădejdi.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Preasfântă Curată, biruinţă dă-mi mie, celui ce alerg sub Acoperământul tău, scoţându-mă pururea din nevoi cu rugăciunile tale; că ai născut pe Cuvântul Cel împreună veşnic şi împreună stătător pe scaun, cu Tatăl şi cu Duhul, potrivit Doxologia.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: