Calendar creștin ortodox, 16 aprilie. Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina

Calendar creștin ortodox, 16 aprilie. Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina Sursa foto: crestinortodox

Pe data de 16 aprilie, în Biserica Ortodoxă sunt prăznuite Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina (Sâmbăta lui Lazăr- Pomenirea morților). Acestea erau surori și au locuit la Tesalonic, în vremea împăratului roman Dioclețian (284-305).

Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina au fost închise și supuse unor chinuri groaznice în anul 304. Acestea au încercat să ascundă cărți de rugăciuni și scrieri creștine, dar fără rezultat.

Impăratul Dioclețian a ordonat distrugerea cărților și a oricăror scrieri cu conținut creștin. Persoanele credincioase erau chinuite și supuse pedepsei cu moartea. Cele trei fecioare mai erau învinuite că împreună cu alte trei creștine, Casia, Filipa și Eutihia și un bărbat pe nume Agaton, nu au vrut să se închine idolilor, nici să accepte mâncarea de la templu.

Cele trei surori au fost judecate și au spus în fața judecătorului Dulcețiu că iubirea lor față de Hristos nu poate fi stinsă. Nu au vrut să renunțe la credință pentru nimic în lume.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agapia și Hionia au fost arse de vii în următoarea zi, iar sora lor mai mică a fost trimisă pentru ultima dată în judecată. Aceasta a fost șantajată cu moartea apropiatelor ei, dar nu a putut renunța la Hristos. A avut soartea surorilor sale.

Calendar ortodox. Rugăciune către Sfintele Muceniţe fecioare Agapia, Hionia și Irina

rugăciune

Sursa foto: Dreamstime

Cântarea 1

glasul al 8-lea

Irmos: Să cântăm Domnului...

Stih: Sfintelor muceniţe, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Cereţi-mi acum har de la cer, muceniţele Domnului, ca să laud pe pământ prăznuirea voastră cea purtătoare de lumină.

Stih: Sfintelor muceniţe, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Prin Dumnezeiescul Duh rupând fecioarele legăturile doririi celei trupeşti, s-au legat cu Hristos, prin Puterea Dumnezeirii.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

A putut Veliar să înşele odinioară pe Eva,dar acum a fost ruşinat, călcat fiind cu adevărat de picioarele voastre, cinstitelor muceniţe.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Stăpână, ai născut în chip de negrăit pe Cel pe Care Tatăl L-a născut fără schimbare şi ai hrănit la sân pe Cel Ce hrăneşte toată lumea.