Cainii de rasa, atacati de un vierme mediteraneean

Cainii de rasa, atacati de un vierme mediteraneean

Medicii de la Clinica veterinara a Universitatii de Stiinte Agricole a Banatului s-au confruntat cu primul caz de dirofilarioza.

Boala a aparut pentru prima data la noi, dar este extrem de frecventa in tari ca Italia, Portugalia, Spania, Grecia si Franta. „Faptul ca aceasta boala a ajuns la noi este in directa legatura cu incalzirea globala. Este posibil ca arealul tantarilor, care sunt principalii purtatori ai bolii, sa se fi largit, mai ales ca am intrat intr-o  zona in care temperaturile sunt din ce in ce mai ridicate”, explica dr. Silviu Draghici, medicul veterinar care a descoperit cazul. El atrage atentia ca boala nu este specifica tarii noastre, ceea ce face ca pericolul sa fie cu atat mai mare cu cat nu avem in tara tratamentul necesar.

Ciobanesc german salvat cu arsenic

Primul caz facut public este al unei femele de ciobanesc german apartinand unei familii din Timisoara. Dupa ce a fost diagnosticat cu acest parazit, cainele a fost in cele din urma vindecat dupa ce stapanii i-au procurat medicamentele necesare, pe baza de arsenic, din strainatate.

Ne puteți urmări și pe Google News

A fost o situatie fericita, pentru ca in Romania nu exista tratament pentru dirofilarioza, explica veterinarul Silviu Draghici. „Cum boala incepe sa se manifeste din ce in ce mai mult, am putea avea probleme pentru ca nu se poate interveni in timp real”, adauga el.  Iustin Cosoroaba, specialist in boli parazitare, a studiat si el cazul si sustine ca e al doilea pe care l-a vazut anul acesta.

El afirma ca boala poate afecta si oamenii. „Dirofilaria este o zoonoza (n.r. - boala care se transmite de la animal la om). In Romania boala a mai fost citata in anii ‘50, in sudul tarii, tot in zone cu temperaturi ridicate.”

In acelasi timp, crescatorii de caini de rasa atrag atentia ca e foarte posibil sa fi fost adusi in zona, din zonele mediteraneene, si alti caini purtatori ai viermelui. Cum clima este din ce in ce mai calda, parazitii se poate sa fi rezistat, iar acum sa se raspandeasca prin intermediul tantarilor.

Autoritatile sanitar-veterinare timisene habar nu au de aparitia bolii la noi. Dr. Maria Serbescu, de la DSV Timis, ne-a declarat ca „boala e mentionata in programul de supraveghere”, dar ca institutiei nu i-a fost semnalat pana acum niciun caz.

Vierme in ventricol Dirofilarioza este produsa de un vierme parazit rotund (dirofilaria immitis), care ajunge in corpul gazdei sale sub forma unei larve de dimensiuni microscopice, in urma unei intepaturi de tantar infestat, care s-a hranit cu sangele unui animal purtator al bolii.

Dupa ce se plimba prin tot organismul victimei, viermii se localizeaza la nivelul inimii, in ventricolul drept, acesta fiind momentul in care apar si primele simptome: cainele face febra, are salivatie abundenta, merge greoi pe fondul unor inflamatii articulare si manifesta apetit capricios.

INCERCARE

G8 contra incalzirii globale

Premierul britanic Tony Blair a estimat duminica, la Berlin, ca un „progres istoric” in privinta strategiilor pentru limitarea incalzirii globale este posibil de atins in cursul urmatorului summit G8, care va debuta miercuri, in statiunea germana Heiligendamm.

Totodata, Blair a invitat Statele Unite sa mearga „mai departe” in planurile lor de lupta impotriva schimbarii climei. Premierul britanic a tinut sa salute „rolul excelent” jucat de cancelarul german Angela Merkel, care va si prezida lucrarile G8, estimand ca ea ar putea permite „progrese reale” la reuniunea de la Heiligendamm.

Pe de alta parte, Merkel insasi a recunoscut ca nu se asteapta ca summitul sa se concretizeze cu stabilirea vreunui obiectiv coercitiv vizand reducerea emisiilor de CO2. Dar seful guvernului italian, Romano Prodi, si-a exprimat speranta ca va vedea tarile G8 adoptand „o politica globala asupra problemei climatului” si luand „decizii coercitive cu caracter cantitativ”.