Câinii comunitari creează probleme și la Iași. Edilii caută soluții din vara anului trecut
- Ramona Rotaru
- 6 februarie 2023, 16:18
Câinii comunitari sunt o problemă în mai multe zone ale țării. Asociaţia Zona Metropolitană din Iași a promis soluții încă din vara anului trecut, însă lucrurile nu s-au rezolvat. Padocurile sunt puține, iar câinii se plimbă liberi pe străzi.
Cazul femeii de la Locul Morii din Capitală ucisă de câinii comunitari nu este unul singular în România. Mai multe incidente de acest fel sunt prezentate de presă, iar Iașiul nu face excepție. An de an persoanele ajung la spital după ce sunt mușcate de câinii comunitari sau de cei lăsați liberi pe străzi de stăpânii lor. Cel mai recent caz din Iași a avut loc Mânzăteşti, Ungheni. O femeie de 67 de ani a fost atacată de câini chiar în fața porții sale.
Ieșenii cunosc zonele unde câinii comunitari își fac viața și le evită. În satul Bârnova, pe străzile din jurul unui rest de pădure, sunt trei haite de câini hrăniți de oamenii care trec pe acolo. Patrupedele nu s-au arătat niciodată agresive pentru că primesc hramă. Primarul satului nu a putut oferi un răspuns cu privire la modul în care este gestionată situația câinilor maidanezi.
Unul dintre padocurile din Iași se află în Miroslava. Mihai Lisoschi, viceprimar, susține că serviciul local de ecarisaj este blocat, padocul fiind la capacitate maximă. Oficialul susține că trebuie găsite soluții pentru extinderea acestuia, menționând că „eutanasierea nu este o soluție”. O altă problemă cu care se confruntă autoritățile din Miroslava sunt puii aduși de proprietari de câini de rasă comună din localitățile vecine.
„Oamenii ştiu că la Miroslava funcţionează un padoc autorizat şi îi lasă aici, mai ales în zona Şoselei de Centură”, a mai spus viceprimarul. Acesta susține că șantierele sunt locul unde animalele sunt abandonate. La finalul lucrărilor, constructorii pleacă, însă câinii rămân. Cel mai recent incident la care au trebuit să intervină echipele de ecarisaj a avut loc în Vorovești. Un localnic a solicitat ajutor după ce s-a trezit în curte un câine de luptă metis.
Padocurile din Iași sunt puține și neîncăpătoare pentru câinii comunitari din județ
În comuna Ciurea lucrurile nu stau cu mult diferit. 18 câini comunitari au fost luați de pe străzi de echipe mixte ale primăriei, poliției locale și Asociaţiei „Sprijină Câinii”. Cu animalele fără stăpân se luptă și autoritățile din Holboca. Primarul Neculai Pamfil a mărturisit că încearcă de ceva timp să concesioneze acest serviciu, însă firmele trebuie să aibă padoc, unde animalele să fie sterilizate, microcipate și ținute până la adopție. Padocurile sunt foarte puține în județ, iar momentan nu s-a înscris nimeni la licitație.
Cu aceeași problemă se confruntă și autoritățile din comunele Grajduri, Hârlău şi Deleni. Niciuna nu a găsit o firmă care să se ocupe de serviciile locale de ecarisaj.
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iaşi are în realizare un proiect comun pentru construirea de padocuri. Acestea vor fi, cel mai probabil, ridicate în Holboca și Valea Lupului. Deși proiectul este în derulare de mai mult timp, nu s-a făcut nimic concret pentru a rezolva problema câinilor comunitari.
Potrivit Legii 407/2006, câinii fără elemente de identificare, cum ar fi zgardă sau microcip, din zonele de păduri pot fi împușcați, fără ca fapta să fie infracțiune. Potrivit lui Ion Urcaciu, expert în fond cinegetic, astfel de campanii au loc la solicitarea gestionarului fondurilor de vânătoare.
Câinii și pisicile din astfel de zone sunt considerați principalele dăunătoare ale vânatului și pot fi omorâți. Această situație a fost pusă în discuție la finalul săptămânii trecute în debutul şedinţei Consiliului Local Iaşi.
„Ne ocupăm de foarte mult timp de această problemă, păstrând în echilibru dragostea faţă de animale şi necesitatea de a nu deveni un pericol public”, a răspuns primarul Mihai Chirica, precizând că există totuși unele limite impuse de lege. Edilul susține că poliția animalelor este foarte activă în Iași și a atras atenția că fiecare proprietar este răspunzător pentru animalul pe care îl are în curte. Primarul a propus o campanie de sterilizare susținută cu sprijin financiar de la bugetul local în anumite cazuri, potrivit ziaruldeiasi.ro.