Cafeaua, cel mai mare preț din ultimii 13 ani

Cafeaua, cel mai mare preț din ultimii 13 ani

Cotaţiile pe Bursa de mărfuri din New Yorck la sortimentul de cafea arabica premium se află la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani.

Prețul la cafea va crește

Întreruperile persistente ale aprovizionării au dus la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani al cotaţiilor la cafeaua arabica premium, transmite Bloomberg.

O ceaşcă de cafea va deveni mai scumpă, în perioada următoare.

Cotaţiile futures la bursa de la New York au urcat cu 2%, la 2,6475 dolari pe livră (454 grame), cel mai ridicat nivel din 2011. La acestea se adaugă majorarea costurilor cu împrumuturile, lipsa containerelor navale şi perioadele mai lungi de tranzit.

Se așteaptă o creștere de 40% la prețul cafelei

Analiştii se aşteaptă anul acesta la o creştere de aproximativ 40% a preţurilor, din cauza deficitului de boabe al cafelei robusta, un sortiment mai ieftin.

Preţul ridicat vine şi datorită condiţiile meteo nefavorabile din Brazilia, cel mai mare producător mondial de boabe de cafea. Ţara se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii, ceea ce a afectat producția culturilor.

Sursa foto: Instagram

În Statele Unite ale Americii (SUA), prețul la cafea a crescut încă din această vară. Și în Marea Britanie s-au luat măsuri destul de aspre. Astfe, clienții nu își mai pot face abonamente pentru a primi zilnic un număr de băuturi gratis.

Seceta, principala vinovată în reducerea producțieie de cafea

Schimbările climatice reprezintă o ameninţare directă pentru industria cafelei, evaluată la mai multe miliarde de dolari.

Oamenii de ştiinţă prognozează o scădere a randamentelor şi o reducere a zonelor în care se vor putea planta arbori de cafea.

În următorii ani, s-ar putea să ne confruntăm cu o penurie de cafea robusta, în condiţiile cererii în creştere şi ale impactului crizei climatice.

Cafeaua robusta, cea mai ieftină cafea, ar putea ajunge la 35 de milioane de saci în anul 2040, a estimat recent organizaţia sectorială World Coffee Research.

Cercetătorii estimează că zonele propice pentru cultura cafelei arabica ar putea să se reducă la jumătate până în 2050.

Ne puteți urmări și pe Google News