Evenimentul Zilei > Actualitate > Bușoi: Ideea că minerii din România ar fi lăsați în voia sorții, o minciună populistă
Bușoi: Ideea că minerii din România ar fi lăsați în voia sorții, o minciună populistă

Bușoi: Ideea că minerii din România ar fi lăsați în voia sorții, o minciună populistă

Cristian Bușoi susține că ideea că minerii din România ar fi lăsați în voia sorții, iar minerii din Polonia, Cehia și Germania sunt la adăpost este o minciună populistă. Toate țările cu bazine carbonifere au aceleași probleme și cer timp pentru inchiderea minelor, susține liberalul.

Europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi, transmite un mesaj ferm pentru minerii care protestează.

„Ca președinte al Comisiei pentru Industrie din Parlamentul European, voi fi mereu la dispoziția și alături de sindicaliștii și autoritățile locale din Valea Jiului, așa cum sunt în contact cu minerii și autoritățile din Polonia și alte țări ale UE. Minerii trebuie să înțeleagă că probleme similare există peste tot în UE și se rezolvă la fel în toată Uniunea.

Nu este adevărat că minele din România se închid când vrea UE și nici din cauza UE. Cum Polonia are protecție și timp de tranziție pentru minerii ei, așa are și România. Ideea că alte țări își păstrează minele și România le închide este o minciună populistă.

Industria minieră europeană este pusă la încercare peste tot în Europa. În 2019, industria europeană a cărbunelui a raportat o producție de 65 milioane tone, față de 277 milioane tone în 1990. O scădere cu 80%”, a scris Bușoi pe Facebook.

Bușoi arată ce se întâmplă în Europa

Liberalul a arătat că Germania, Polonia, Cehia au aceleași probleme ca România și toate țările iau decizii nepopulare. Asupra acestora revin, negociază, caută soluții, fac progrese lente și plătesc costuri. Nicăieri nu există o rețetă de succes, arată Bușoi.

„Germania a adoptat legea privind închiderea minelor în iulie anul trecut, dar închiderea este programată peste 17 ani. La fel și în Cehia. Germania a deschis anul trecut în Datteln o mină care a provocat proteste mari și din partea ecologiștilor și a minerilor fără locuri de muncă.

În Polonia, cel mai mare producător de cărbune din UE, din cauza costurilor, numărul de mine s-a redus de la 70 la 25, iar numărul minerilor a scăzut de 4 ori, minerii și guvernul ajungând abia în septembrie 2020 la un acord de închidere a minelor peste 28 de ani. Și Polonia a deschis, după 25 de ani, o mină nouă, care provoacă proteste majore din partea ecologiștilor; dar, tot anul trecut, Polonia a închis două mine”, a punctat el.

Populiștii pun gaze pe foc

În opinia sa, problema majoră în raport cu problemele din bazinele miniere este de limbaj și de interes dovedit și asta este speculat de populiști care pun gaz pe foc.

„Da, oamenii dintr-o industrie pusă la încercare peste tot în Europa se simt nedreptățiți și lăsați în voia sorții când văd politicieni europeni discutând schimbări care înseamnă costuri sociale. Problema este foarte mult deci și de percepție.

Oamenii din Valea Jiului, mineri, sindicaliști, autorități locale, trebuie să știe că sunt foști și actuali reprezentanți ai minerilor implicați în politica europeană, sindicatele miniere comunică cu toate instituțiile europene. Oamenii din Valea Jiului să știe că nu stau ei în partea de Europă cu acoperișul mai scurt, iar nemții, polonezii, cehii sunt acoperiți. Aceasta este o intoxicare și de aici trebuie pornit și discutat clar un plan pe termen scurt și lung.

De asemenea, exista surse de finanțare – precum Fondul pentru Tranziția Justă – care vor putea sprijini locurile de muncă noi și reconversia profesională pentru cei afectați de închiderea minelor”, a punctat Cristian Bușoi. El este președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European