Bursieri din lumea a treia

Bursieri din lumea a treia

La Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu se derulează un program UE de educare a viitoarelor elite din „ţările lumii a treia” din Asia de Sud.

Vathana Seourn e din Bangladesh, ţara cu o singură facultate de jurnalism. Prin intermediul programului Erasmus Mundus Mobility with Asia (EMMA) a primit o bursă la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, singura din sud-estul Europei inclusă în acest program - un proiect UE de educare a viitoarelor elite din Asia de Sud.

Valoarea bursei este 1.000 de euro pe lună, iar pentru profesorii veniţi prin acest program e de 2.500 de euro. Cheltuielile de cazare, viză şi transport sunt achitate tot din fondurile programului. Bursierii veniţi din ţări considerare „ale lumii a treia” trimit cea mai mare parte a banilor acasă, la familii.

A simţit corupţia în România

Ne puteți urmări și pe Google News

Tânărul din Bangladesh s-a format ca jurnalist în ţara lui şi acum observă România: „Am scris un articol despre corupţia de la mine din ţară, comparativ cu ceea ce se întâmplă aici. Dar în România am simţit corupţia, în sensul că se vorbeşte mereu despre ea. De câte ori se întâmplă ceva rău, ei spun «e normal, suntem în România»”.

Cu toate că la Sibiu îi place mai mult ca acasă, n-ar rămâne aici. Şi compatriotul lui, Chandara Sor, are acelaşi punct de vedere: „UE investeşte pentru ca noi să fim bine pregătiţi şi să ne întoarcem acasă, unde e nevoie de resurse umane”, explică Sor.

„Veniţi în ţara mea să vedeţi cum e sărăcia!”

„Văd că mulţi români se plâng de sărăcie şi vor să emigreze. Dar ar trebui să veniţi în ţara mea, să vedeţi acolo ce înseamnă sărăcie. Voi aveţi aici multe lucruri. Dar le posedaţi de mult timp şi le-aţi uitat valoarea”, spune Numera Ismail, din Pakistan. Ea pare oarecum stânjenită de continua poftă de a acumula a europenilor şi, precum ceilalţi, e mirată de risipa de resurse.

De ce a preferat Sibiul

Profesorul de matematică Mohammad Nazrul Islam alături de Muhammad Arsalan Farroq au fost repartizaţi mai întâi la Universitatea din Heidelberg, Germania. După şase luni, aflând despre Sibiu, au decis să vină aici, pentru că se predă în engleză şi pentru felul de oameni.

„În Germania totul e bine pus la punct. Rulează automat. Dar acolo oamenii nu mai au timp şi de tine. Sunt preocupaţi de ei înşişi. Aici, dacă opreşti pe cineva pe stradă şi nu cunoaşte engleza, caută în apropiere un vorbitor şi vrea să te ajute cum şi cât de repede poate”, zâmbeşte profesorul.

UN SUCCES

Programul se va extinde

Profesorul Marc Diener, de la Universitatea Nice, din Franţa, spune că succesul programului aplicat la Sibiu va duce la extinderea ariei de acoperire.

„Este un program finanţat de Comisia Europeană care facilitează mobilitatea studenţilor şi a cadrelor universitare din afara Uniunii Europene către universităţi din consorţiul european. Acum se va discuta şi extinderea acestui program nu numai cu universităţi din sudul Asiei, ci şi cu cele din America de Sud şi nordul Africii”, spune Constantin Oprea, rectorul Universităţii „Lucian Blaga”. EMMA a fost lansat în toamna anului trecut. La Sibiu au venit până acum 26 de studenţi şi profesori din sudul Asiei.